Geldnet-overval: achttien jaar cel

ARNHEM, 10 SEPT. Een 38-jarige inwoner van Vinkeveen is vanochtend door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar wegens zijn betrokkenheid bij de gewelddadige overval op het Duivense filiaal van het geldtransportbedrijf Geldnet, op 23 september 1995. Tegen de man was twee weken geleden ook achttien jaar cel geëist.

De 38-jarige O. wordt beschouwd als de hoofdverdachte en het 'brein' van de Geldnet-overval, waarbij een bewaker werd doodgeschoten. Er werd een bedrag van 8,8 miljoen gulden buitgemaakt uit de bunker, zoals het goedbeveiligde complex wordt genoemd. De man, een ex-marinier met een lang strafblad, was eerder dit jaar door de rechtbank tot de maximale straf van twintig jaar veroordeeld. De officier van justitie had toen achttien jaar geëist, mede omdat de Vinkevener behulpzaam was geweest bij het onderzoek en bekend had. Zowel O. als de officier ging toen in beroep.

De rechtbank in Arnhem heeft de afgelopen maanden verschillende verdachten van de roofoverval veroordeeld. Zo werd in december van het afgelopen jaar een 35-jarige Arnhemmer door de rechtbank al tot vijftien jaar veroordeeld. De man was werkzaam als bewaker bij Geldnet en deed de deuren open voor de overvallers. Hij schoot tijdens de overval zijn collega met drie kogels in de rug dood, al was van te voren afgesproken dat hij zijn collega zou neerslaan en boeien. Om onschuldig te lijken schoot hij vervolgens zichzelf door de schouder en bleef gewond liggen achter. Eerder werd een mede-verdachte veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar wegens medeplichtigheid.

Gisteren kwam een tweetal medewerkers van O. voor, die diens bezittingen, waaronder een huis in Spanje, dure auto's en een camper, op hun naam hadden laten zetten. O. stond niet bij de burgerlijke stand ingeschreven, en had officieel geen bezittingen. Dat maakte het voor de politie moeilijk hem op te sporen. Tegen de handlangers werden veertien en twaalf maanden cel geëist.