Eis na dubbele moord met bijl: vijf jaar en tbs

ARNHEM, 10 SEPT. De Arnhemse officier van justitie J. Wiarda blijft bij zijn eis van vijf jaar gevangenisstraf en tbs tegen de achttienjarige Eva van R. De officier acht haar samen met haar inmiddels veroordeelde negentienjarige vriend Emile K. schuldig aan de dubbele moord op haar vader en stiefmoeder. Beide verdachten waren volgens het Pieter Baan Centrum ten tijde van de moord sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

De zaak tegen de vrouw bij de Arnhemse rechtbank was aangehouden in afwachting van een tweede psychologisch rapport. Eva beweerde dat zij jarenlang door haar vader seksueel was misbruikt, maar deskundigen van het Pieter Baan Centrum in Utrecht konden daarvoor geen concreet bewijs vinden. Ook in het laatste rapport blijkt daar niets van, hooguit van “grensoverschrijdend gedrag” door de vader.

Volgens de onderzoekers kan dat gedrag echter niet 'de motor' zijn geweest voor de woede van de vrouw die tot de beestachtige moorden op het echtpaar leidde. Haar handelwijze komt voort uit een ernstige persoonlijkheidscrisis, concludeert het rapport.

De moord gebeurde op 15 september 1996. Op de bewuste avond belde Emile aan bij het huis van de vader van zijn vriendin Eva en lokte hem naar buiten. Daar sloeg hij hem met een bijl. Vervolgens rende hij de woning in naar de slaapkamer, waar hij de stiefmoeder van Eva ook met een bijl het hoofd insloeg. De moorden werden twee dagen later ontdekt. De twee verdachten werden pas een maand later aangehouden. Zij stonden toen op het punt te vertrekken naar het buitenland.

Bij de eerste behandeling van de zaak in juni, zei Emile dat de moord uit 'wraakgevoelens' was gepleegd. Zijn vriendin was jarenlang misbruikt door haar vader. “Incest is het meest ernstige misdrijf wat er bestaat”, aldus Emile, die door de rechtbank een gevangenisstraf van vier jaar en tbs kreeg opgelegd. De officier van justitie is tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

De advocaat van Eva, mr. K. Verrips, vroeg de rechtbank haar cliënt vrij te spreken van de moord op de stiefmoeder, omdat Eva daar geen aandeel in zou hebben gehad. Omdat Eva op de dag van de moord nog minderjarig was, vroeg de raadsvrouwe de rechtbank tevens het jeugdrecht toe te passen en haar cliënt niet in een tbs-kliniek maar in een jeugdpsychiatrische inrichting op te laten nemen. Daar zijn niet zulke lange wachttijden en daar zou haar cliënt ook beter op haar plaats zijn.

Toen de rechter de verdachte vanmorgen het woord gaf zei Eva van R.: “Voor mij is spijt niet iets wat van de ene op de ander dag komt. Het is een proces dat gepaard gaat met de werkelijkheid en dat durfde ik nog niet aan. De hoofdpersoon van 'Schuld en boete' zit geduldig zijn straf uit. Ik zal geduldig dragen wat u mij oplegt.”

Uitspraak over twee weken.