Daimler: geen overname van Roccade

ROTTERDAM, 10 SEPT. Daimler-Benz dochter Debis IT Services ziet af van de overname van het staatsbedrijf Roccade. Volgens directielid W. Knops van het Duitse Debis was het niet mogelijk de overheid voor de uiterste datum, gisterochtend, een bod te overhandigen op de Nederlandse automatiseerder. IBM en Getronics hebben wel op tijd een bod uitgebracht.

Volgens Knops heeft Debis het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder Roccade ressorteert, vroegtijdig aangegeven dat het pas een definitief bod zou kunnen doen na instemming van de raad van bestuur van Daimler Benz (21 oktober) en de raad van commissarissen (begin november). Volgens Knops mag het niet verbazen dat de top van het Duitse moederbedrijf de agenda niet heeft kunnen herzien voor de overname van een concern met een omzet van 656 miljoen gulden over 1996 (netto winst ruim 128 miljoen, ruim 4.000 werknemers). Knops: “Er lopen bij Daimler-Benz tig van dit soort projecten. Die komen lang niet altijd in de eindfase. Op die manier kun je nooit meer een planning maken.”

Volgens Knops heeft Debis pas zeven weken geleden de informatie gekregen op basis waarvan het de hoogte van zijn bod kon bepalen (analisten schatten de opbrengst op acht- tot negenhonderd miljoen gulden). Een bod onder voorbehoud van toestemming van de top van Daimler was voor Knops niet acceptabel. “Je slaat een pleefiguur als het dan niet doorgaat.”

De hoop van Knops dat hij door het uitlopen van de verkoopperiode alsnog op tijd zou kunnen zijn met zijn bod werd vorige week de grond in geboord toen minister Zalm van financiën aangaf dat de verkoop in oktober zou moeten zijn afgerond.