Computerfabrikant Tulip ziet toekomst in NetPC

DEN BOSCH, 10 SEPT. Tulip ziet geen toekomst in de Netwerk Computer, een 'uitgeklede' terminal die z'n rekenkracht en programma's krijgt aangeleverd van een centrale computer. De Bossche computerfabrikant zet daarentegen vol in op de NetPC, een personal computer ontworpen voor gebruik in netwerken, die wordt ondersteund door softwaremaker Microsoft en Intel, fabrikant van microprocessoren.

Dat bleek gisteren in Den Bosch waar Tulip (6,8 miljoen gulden verlies in de eerste helft van 1997 bij een dalende omzet) zijn NetPC demonstreerde. Het apparaat komt volgende maand beschikbaar voor omstreeks duizend dollar. Daarmee voegt Tulip zich bij meer dan tien andere computerfabrikanten, waaronder Compaq, Dell en IBM, die een NetPC hebben gepresenteerd of daartoe plannen hebben.

De NetPC is het antwoord van Intel en Microsoft op de Netwerk Computer van Oracle. Volgens marketing manager J. Maas van Tulip is de Netwerk Computer 'gesneuveld' zoals hij aanvankelijk was bedoeld - een eenvoudige terminal die op grote schaal gebruikt zou kunnen worden door consumenten die niet vertrouwd zijn met pc's. Meer mogelijkheden, erkende Maas gisteren, bood de Netwerk Computer als oplossing voor de uit de hand gelopen kosten van onderhoud en beheer van computers in een bedrijfsnetwerk. Het Amerikaanse researchbureau Forrester heeft becijferd dat de uitgave van drieduizend dollar voor een pc met een gebruiksduur van drie jaar in het niet valt bij de bijkomende kosten van jaarlijks 12.000 dollar, voor onder meer onderhoud en beheer.

Volgens Maas biedt de NetPC veel voordelen ten opzichte de Netwerk Computer. Zo kan de NetPC worden ingepast in bestaande netwerken en kan, indien nodig, toch gebruik worden gemaakt van rekenkracht van een pc. Acht Tulip de Netwerk Computer een gepasseerd station? “Wij zien er geen brood in”, aldus Maas. Hij verwacht dat de nieuwe apparaten in 1998 5 tot 15 procent zullen bijdragen aan de omzet. Tulip ziet voor de NetPC met name een markt in het onderwijs. Ook voor gebruikers in een bedrijf met een vooraf duidelijk te omschrijven taak (banken, reservering van kaartjes, hulp aan klanten) acht Tulip de NetPC geschikt. Voor meer gevarieerde en creatieve taken blijft de pc onmisbaar.

Om te bezuinigen op 'bijkomende kosten' van computergebruik, wat volgens Tulip al haar klanten eisen, ontbreekt in de NetPC een station waarin een diskette of een cd-rom geplaatst kan worden. Volgens productmanager P. van Leeuwen bespaart een bedrijf zo op de 'prutsfactor'; de kosten waarmee computergebruikers een bedrijf opzadelen omdat ze in werktijd spelletjes spelen of software installeren die het netwerk in de war stuurt. Omdat de NetPC vanaf een centrale computer kan worden beheerd, aangestuurd en aan- en uitgeschakeld kan ook worden bespaard op onderhoud en beheer van een computernetwerk.

Hoeveel klanten met een NetPC besparen op het gebruik van een computerterminal kan Tulip niet zeggen. Volgens marktonderzoeker Forrester kunnen de besparingen oplopen tot veertig of vijftig procent. Daar staan hogere investeringen tegenover, erkent Van Leeuwen. “In het jaar van invoering zullen de kosten boven het budget uitstijgen. Besparingen zijn pas zichtbaar op een termijn van drie tot vijf jaar.”