Centrum Ede met camera's bewaakt

EDE, 10 SEPT. De Gelderse gemeente Ede wil een deel van de binnenstad met videocamera's en regelbare verlichting laten bewaken. Op die manier hoopt het gemeentebestuur onder andere de onrust op en rond het Museumplein, in het centrum van de stad, terug te dringen.

Op het Museumplein, waaraan zich een aantal cafés en eetgelegenheden bevinden, wordt tijdens het weekeinde met enige regelmaat gevochten. Zo was er medio mei nog een massale steekpartij in een shoarmazaak, waarbij tien mensen gewond raakten. Mede deze steekpartij was voor de politie toen reden te laten weten dat er streng zou worden toegezien op naleving van de regels. Er wordt niets meer getolereerd, zo liet een woordvoerder toen weten.

De gemeente maakte gisteren bekend dat er subsidie is aangevraagd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken voor het plaatsen van videocamera's in het centrum. Dat kost ongeveer 100.000 gulden. Volgens een woordvoerder van de gemeente ontstonden de plannen eerder dit jaar, toen duidelijk werd dat er bij het Museumplein, in het kader van de herinrichting van de binnenstad, een parkeergarage zou worden gebouwd. “Die wordt voorzien van een videocamera. Omdat er vanuit de horeca en vanuit de winkeliers-verenigingen vragen kwamen over een betere kwaliteit van de binnenstad, ga je vanzelf verder denken”, aldus de woordvoerder.

De gemeente heeft ook gekeken naar de aanleg van zogeheten regelbare verlichting. Lampen die indien noodzakelijk fel kunnen schijnen, maar die ook sfeerverlichting kunnen leveren. “De lampen werken niet alleen preventief, maar kunnen ook mogelijke relschoppers volop in het licht zetten. Dat zal ze er wellicht van weerhouden dingen te doen die niet zijn toegestaan.” Verschillende politieke partijen in Ede hebben inmiddels laten weten geen voorstander van de plannen te zijn, burgemeester W. Blanken daarentegen noemde het een moderne vorm van controle en toezicht. Als de politiek tegen is, bestaat de mogelijkheid dat het gehele plan wordt afgezegd, aldus de woordvoerder.

Onlangs verbood de Registratiekamer de uitvoering van een soortgelijk plan op de Amsterdamse Wallen. Dat weet ook de woordvoerder. “We hebben de Registratiekamer om advies gevraagd. Als het niet mag, moeten we op zoek naar alternatieven.”