Wust profiteert in Vuelta van gebrek aan concurrentie

ROTTERDAM, 9 SEPT. Met een fietslengte voorsprong op de concurrentie heeft Marcel Wust de derde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Duitse krachtsprinter behaalde in de zuidelijke badplaats Huelva zijn tweede ritzege in de 52ste editie van de Vuelta. In totaal heeft de 30-jarige Wust vijf overwinningen behaald in de Spaanse ronde. “Komt er nog eentje bij, dan heb ik daar geen woorden voor”, sprak hij gistermiddag na de huldiging.

Wust bleef op de laatste brede helling de Italiaan Fabrizio Guidi en de Duitser Sven Teutenberg gemakkelijk voor. Bij gebrek aan serieuze concurrentie wordt de ervaren Duitser deze maand in staat geacht nog meer overwinningen op zijn naam te schrijven. Wust kan profiteren van de afwezigheid van Mario Cipollini, Erik Zabel en Nicola Minali, de beste sprinters ter wereld.

De lange Keulenaar geldt als een wisselvallige renner in het peloton. Hij fietst al tien jaar bij de profs en wisselt hoogtepunten met dieptepunten af. Wust reed twee jaar in dienst van Novemail, waar Peter Post als directeur-sportief in dienst was. Dit jaar rijdt hij voor het eerst bij Festina, na Telekom de meest succesvolle wielerformatie van 1997. Behalve ritzeges in de Vuelta behaalde Wust onder andere overwinningen in de Midi Libre en de Dauphiné Libéré. Hij is een subtopper die op sommige dagen iedereen kan verslaan.

Gisteren maakte Wust een superieure indruk. Hij passeerde de Nederlander Leon van Bon, die enkele honderden meters voor de eindstreep was gedemarreerd. De renner van Rabobank is geen goede klimmer, hij had in de laatste helling niet genoeg kracht om zijn gebrek aan souplesse te compenseren. Van Bon eindigde op de vijfde plaats.

De Deen Lars Michaelsen bleef na drie koersdagen drager van het amarillo. De nieuwe kopman van TVM heeft in het algemeen klassement één seconde voorsprong op Guidi, die gisteren tijdwinst boekte in de bonificatiesprints. Michaelsen werd gisteren bij de contractbespreking met ploegleider Cees Priem beloond voor zijn goede prestaties in de Vuelta. Hij verlengde zijn contract met twee jaar. De matige klimmer Michaelsen hoopt de gele trui tot aanstaande vrijdag in bezit te houden. Over drie dagen staat de eerste zware etappe op het programma naar Sierra Nevada. De Vuelta telt dit jaar vijf bergetappes en twee individuele tijdritten.