Wordt koken zo zeldzaam als sokkenbreien?

Gemak, gezelligheid, variatie. Dat is, volgens een artikel in het Zaterdags Bijvoegsel over de onweerstaanbare opkomst van de prijswinnende natte maaltijdensaus 'Aardappel anders', wat de Nederlandse huisvrouw wil. Die prijswinnende saus hoef je slechts over de rauwe aardappelplakjes te gieten die vervolgens in de oven worden gezet.

De Nederlandse huisvrouw telt het schilwerk: een minuut of 10-15. De oventijd rekent zij niet meer. In die tijd kan zij zich immers verlustigen aan de natte droom-foto's van lekker eten die in vrouwen- en culinaire bladen staan. De recepten bij de foto's zijn meer om te lezen dan te maken, want tussen droom en daad, enzovoorts. Die natte saus van Van den Bergh Foods lijkt wel een wereldwonder. Alsof een beetje huisvrouw en -man niet in staat zou zijn om de plakjes aardappels nat te maken met een zelfgemaakte razendsnelle verse saus van bouillon of room, geraspte kaas en kruiden.

Voorspellers beweren dat we over tien jaar nog maar 15 minuten aan het klaarmaken van een maaltijd zullen besteden. Koken wordt zoiets als sokkenbreien of fierljeppen, een zeldzaam verschijnsel. Die 15 minuten lijken, gezien de laatste kookvoorspellingen, zelfs aan de lange kant. Wordt er over een paar jaar überhaupt nog wel geschild, geschud, gekookt?

De firma Zanussi ontwikkelt een mini-mini koelkastje waarin zoveel mogelijk kant-en-klare maaltijden passen. Die maaltijden worden vanwege de gezondheid voorzien van mineralen, vitamines, vezels en algen. Over een tijdje hoef je eigenlijk helemaal niet meer te koken en te eten: pillen waar alles in zit wat je nodig hebt zijn in de maak. Wil je toch koken dan gebruik je een razendsnelle mini-mini oven, waar geen magnetron tegen op kan. Die oven van de toekomst kan namelijk denken en praten. De ovendetector bepaalt hoe lang de maaltijd die je er in zet moet worden verhit en bij welke temperatuur. Is het eten klaar, dan zegt die oven dat ook hardop. Koken hoeft niet meer, denken en opletten evenmin. Een recept voor een voortreffelijk aangenaam vochtig aardappelgerecht: Aardappelpuree met lente-uitjes.

Bereiding: Kook de aardappelen in de schil gaar. Snijd intussen de schoongemaakte lente-uitjes in ringen. Gebruik ook het mooie groene gedeelte. Giet de melk en de room in een pannetje en laat de lente-uitjes ongeveer 5 minuten zachtjes stoven. Haal de schillen van de aardappelen en pureer de aardappelen met behulp van een stamper of pureeknijper. Roer het warme melk-room-ui mengsel door de puree die op smaak wordt gebracht met zout en nootmuskaat. Lekker bij dit gerecht: knapperig gebakken plakjes bacon.

1 kilo bloemige aardappelen

2 bosjes lente-uitjes

1/8 liter melk

1/8 liter slagroom

50 gram boter

nootmuskaat

zout

“Bij het gasfornuis stond altijd een fles rum klaar. En ik zorgde voor ijs-gevulde flensen in de diepvries. Vaag herinner ik met dat het een Deens product was. Twee stuks in een kleine koekenpan. Binnen een week van onderbroken nachtrust weet je hoeveel rum er in de soeplepel nodig is om de bevroren flensen precies zodanig door de brandende rum te laten ontdooien dat die net in de flensen is getrokken en ze een 'hete' bijt hebben, zonder het ijs te smelten. Warm en koud, zaaalig. Met enige ervaring lag ik na 8 minuten weer in bed!”

    • Anne Scheepmaker