Werkloosheid in Duitsland omhoog

NEURENBERG, 9 SEPT. Het aantal werklozen in Duitsland is in augustus ten opzichte van juli met 18.000 gestegen tot 4,37 miljoen. De werkloosheid heeft hiermee het hoogste punt sinds de Tweede Wereldoorlog bereikt, zo maakte het Duitse arbeidsbureau vanmorgen bekend. In het westen van Duitsland is waarschijnlijk het ergste achter de rug.

In augustus waren ruim 470.000 meer werkloos dan in dezelfde maand vorig jaar, ondanks het goede zomerweer en de bloeiende export. Het werkloosheidspercentage bleeft volgens het arbeidsbureau op het record van 11,4 procent, wat evenveel is als in juli.

De stijging van de werkloosheid komt vrijwel geheel voor rekening van het oosten van Duitsland. De cijfers, die niet zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, waren voor de directeur van het Duitse arbeidsbureau, Bernard Jagoda, aanleiding te verklaren dat in het westen van het land waarschijnlijk het ergste achter de rug is. Voor het oosten houdt Jagoda het nog op een aanhoudende stijging van het aantal mensen zonder werk. In het westen van Duitsland lag het werkloosheidspercentage op 9,7. In de nieuwe oostelijke deelstaten was de werkloosheid 18,3 procent.

De Duitse inflatie is inmiddels voor het eerst dit jaar boven de twee procent op jaarbasis uitgekomen. De kosten van het levensonderhoud waren in augustus 2,1 procent hoger dan een jaar ervoor, zo maakte Duitse bureau voor de statistiek vanmorgen bekend.

In het westen van het land bedroeg de stijging 2 procent, het hoogste percentage sinds april 1995. In het oosten werd het leven 2,4 procent duurder. Ten opzichte van juli lagen de percentages op respectievelijk plus 0,2 en minus 0,1. Voor heel Duitsland kwam de maandelijkse stijging uit op 0,1 procent. (Reuter, AFP)