Voetballers staan media ook nog gratis te woord

ROTTERDAM, 9 SEPT. Spelers van het Nederlands voetbalelftal blijven bij de komende wereldtitelstrijd in Frankrijk beschikbaar voor zogenoemde vrije nieuwsgaring van de media en zullen geen voorrang verlenen aan commerciële belangen. Dit verklaarde gisteravond R. Cohen als woordvoerder van Team Holland, een instantie die de zaken van internationals regelt.

Cohen reageerde op uitlatingen uit journalistieke vakbondskringen, gisteravond gedaan door NVJ-voorzitter R. Abram in het televisieprogramma NOVA. Abram sprak mede namens de NSP, de belangenbehartiger van de Nederlandse sportpers. Hij sprak de vrees uit dat spelers door de bemoeienis van Team Holland straks nog slechts omroepen dan wel kranten te woord staan die bereid zijn daarvoor te betalen. Cohen noemde dit uitgesloten. “Aan de gebruikelijke persconferentie tornen wij niet. Pas als ruim na een wedstrijd een bepaalde omroep spelers in een dubbeldekker voor het stadion wil hebben, kunnen daarover afspraken worden gemaakt. Het gaat dan over bijzondere programma's.”

Daarvan is Abram niet overtuigd. “Straks maakt Bergkamp drie doelpunten en dan is hij naderhand alleen te beluisteren op Canal+. De NOS kan anderhalf uur wachten, verslaggevers van de ochtenbladen komen helemaal te laat. Ik geloof ook niet dat de KNVB hier blij mee is.”

Volgens Cohen zit er veel beweging in de publiciteit rond topspelers. “In het buitenland is het al zo dat voetballers persoonlijke contracten hebben met één bepaalde krant. Bij ons zijn we zover nog niet, maar een keer komt het er wel van. Net zo goed als het nog slechts een kwestie van tijd is dat clubs zelfs programma's gaan maken en produceren.”

De huidige gang van zaken rond de publiciteit van de internationals noemt Cohen, schoonvader van Ajacied Ronald de Boer, een aanfluiting. “Als ik de afgelopen week dat gedoe rond Kluivert zie, vind ik dat erg. Die jongen staat ter discussie en wordt zonder enige begeleiding aan een zaal vol journalisten overgeleverd. Voorlichters van de KNVB staan er bij en kijken er naar. Ik ben er van overtuigd dat wij dergelijke zaken aanmerkelijk beter kunnen regelen. In het belang van spelers en media.”

Binnen Team Holland is Cohen de man met de ideeën. “In het commerciële spel rond het WK zullen de komende maanden vele miljoenen omgaan. Maar de spelers bepalen altijd wat ze wel of niet willen. Ik draag hooguit iets voor.” Cohen ontkent de geruchten dat Team Holland met het Franse Canal+ een contract heeft gesloten voor het WK.

Het argument dat de internationals al voldoende verdienen met de sport alleen noemt de zakenman onzin. “Ik geloof dat ABN ook twee miljard verdient. Maar daarvan zegt toch ook niemand dat ze geen commissie mogen vragen als ze mij een bepaalde dienst verlenen.”