Verkopen detailhandel fors omhoog

ROTTERDAM, 9 SEPT. De omzet van de detailhandel blijft in hoog tempo stijgen. In juli besteedden consumENten bij de 85.000 ondernemingen in de detailhandel in totaal 10,8 miljard gulden. Dat is 6,5 procent meer dan in juli vorig jaar. Dit heeft het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen gemeld.

De cijfers zijn geflatteerd door 'koopdageffecten'. Juli 1997 had een maandag minder en een donderdag meer dan juli vorig jaar. Gecorrigeerd voor dit effect stegen de detailhandelsverkopen met 4 procent op jaarbasis. Dat is het zelfde stijgingstempo als het eerste halfjaar van 1997.

Het zeer grote vertrouwen en de aanhoudend hoge koopbereidheid van de consumenten leidde in juli vooral in de non-food sector tot een sterke stijging van de verkopen. Ook in de eerste helft van 1997 is dit het geval geweest.

In totaal is de omzet in de non-food branches in juli met 8,7 procent gestegen, bij nagenoeg ongewijzigde prijzen. In de kledingbranche heeft het CBS een omzetstijging van 8,3 procent waargenomen. In het tweede kwartaal van dit jaar was de groei in deze branche nog bescheiden. De voedingssector heeft in juli in totaal 4,6 procent omzetgroei geboekt. Met name de supermarkten draaiden goed. Bij een prijsstijging van 2,7 procent is een omzetstijging van 5,4 procent gerealiseerd.