Veel aanbod high-techfondsen; Koers Vendex uitzondering op lagere beurs

AMSTERDAM, 9 SEPT. Op Vendex na stonden vrijwel alle beurskoersen vanochtend, net als gisteren, op verlies. Daardoor daalde de AEX-beursindex met 7,48 punten (0,8 procent) naar 897,72 punten. Vendex boekte een bescheiden koerswinst van 1,90 op 109 gulden.

AMSTERDAM Vendex maakte vanochtend goede resultaten bekend. Zelfs wanneer de boekwinst van 429 miljoen gulden op het naar de beurs gebrachte belang in uitzenddochter Vedior buiten beschouwing wordt gelaten, viel de nettowinst nog anderhalf keer zo hoog uit als in de eerste helft van het boekjaar 1996/97.

Ook de koers van Vendex' uitzenddochter Vedior steeg aanvankelijk. Rond het middaguur noteerde het aandeel echter een dubbeltje verlies op 49,10 gulden. Vendex maakt kans om volgend jaar te worden opgenomen in de AEX-index, de graadmeter van de 25 meest verhandelde beursfondsen. Vendex telt nu nog mee in de Midkap-index voor middelgrote ondernemingen. Deze index steeg vanochtend met een halve punt naar 1395,88 punten.

Veel aandelen van de high-techfondsen werden aangeboden op de beurs. ASM Lithography, producent van machines voor de chipindustrie, verloor 3,70 gulden op 173 gulden. Automatiseerder Baan raakte 1,40 kwijt op 123,70 gulden. Philips daalde met vier gulden naar 150,70 gulden en Océ, producent van kopieerapparatuur, werd 3,60 minder waard op 240 gulden.

Nutricia genoot aanvankelijk ook wat belangstelling van beleggers. Het babyvoedingsconcern gaat 148 van de 350 banen in Zoetermeer schrappen en de productie van Fristi en Chocomel overhevelen naar België. Het dubbeltje winst op 62,40 was al snel weer verdwenen. Vroeg in de middag stond het aandeel op een verlies van een dubbeltje. KLM bleek bestand tegen het marktsentiment. Het luchtvaartfonds noteerde een gulden hoger op 73,70 gulden.

De Amerikaanse dollar was gisteren aan het begin van de ochtend op de Europese wisselmarkten iets lager. Later trok de koers aan. In Amsterdam kostte de dollar aan het einde van de ochtend 2,0420 gulden tegen 2,0370 gulden aan het eind van de handel gisteren.

De aanvankelijke teruggang van de dollar tegenover de gulden was het gevolg van een sterke daling ten opzichte van de yen. Op de wisselmarkten in het Verre Oosten ging de dollar hard omlaag na een toespraak van de Amerikaanse minister van Financiën waarin hij verklaarde te hopen dat Japan een beleid volgt dat is gebaseerd op stimulering van de binnenlandse vraag en niet van de export. Een andere factor die de dollar in Europa deed dalen was de ontwikkeling van de kosten van het levensonderhoud in Duitsland. In augustus bleken die kosten op jaarbasis omhoog te zijn gegaan met 2,1 procent. Het is voor het eerst dit jaar meer dan twee procent.

NEW YORK De effectenbeurs van New York begon de week met een kleine winst. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen ging met 12,77 punten omhoog tot 7835,18. De hoogste winst van de dag bedroeg 58 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was na een matige handel iets hoger. De Nikkei-index steeg met 62,11 punten tot 18.695,97.