THE ECONOMIST

Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden, in casu de Russische markt. Acer Computers bijvoorbeeld verovert Rusland vanuit Finland, met hulp van Russische bedrijven die de distributie in Rusland voor hun rekening nemen. Het in Singapore gevestigde, Taiwanese bedrijf koos voor deze oplossing uit vrees voor de chaos in Rusland, waar zelfs kleinere ondernemingen al gewapende bewakers in dienst hebben, en waar de belastingregels zo tegenstrijdig zijn dat niemand de belastingwetten volledig kan gehoorzamen.

Acer Computers begon in 1993 in Rusland door voor twee miljoen dollar computers te verkopen. In 1994 verkocht de onderneming al voor 22 miljoen dollar. Daarom besloot ze de productie ter plaatse ter hand tenemen, maar dan wel net over de grens, in het Finse Lappeenranta. Want Finland heeft alles wat Rusland niet heeft: een omgeving met een fatsoenlijke wetgeving, die nageleefd wordt, openbare voorzieningen die werken, en vliegvelden waar geen lading wordt gejat. Dat deze methode beter werkt dan vestiging in Rusland ondervond IBM. Het begon al met het parlement. Dit orgaan annuleerde een eerder gemaakte afspraak over vrijstelling van belasting op geïmporteerde computeronderdelen. Naderhand bleek bovendien dat de concurrerende Russische importeurs vrijgesteld waren van importbelasting op volledig afgemonteerde computers, zodat ze zelfs IBM-producten goedkoper konden invoeren dan IBM-Rusland. IBM is daarom weg uit Rusland en de Russen doen het met laptops uit Lapland.

The Economist is een weekblad, verkrijgbaar in de kiosk. www.economist.com

    • Herman Frijlink