Spencers willen koninklijke titel Diana niet terug

LONDEN, 9 SEPT. De Britse koningin heeft aangeboden om prinses Diana postuum de titel terug te geven die ze een jaar geleden bij haar scheiding had verloren: 'Hare Koninklijke Hoogheid'. Maar de familie van de prinses sloeg die handreiking onmiddellijk af. Volgens een verklaring van Buckingham Palace stelde de familie Spencer zich nadrukkelijk op het standpunt dat Diana “geen verandering van stijl en titel had gewild”.

Het aanbod van de koningin werd zaterdagmiddag overgebracht door haar privé-secretaris Sir Robert Fellowes, die getrouwd is met een zus van Diana. Dat gebeurde vlak na de rouwdienst, aan boord van de koninklijke trein die de directe nabestaanden naar Althorp vervoerde waar de prinses zou worden begraven. Charles Spencer, de jongere broer van Diana, wees het voorstel van de hand.

Sinds de begrafenis van Diana was een grootse campagne op gang gekomen om de prinses in haar koninklijke glorie te herstellen. Een campagne die door de sensatiekranten werd gevoed. Veel aanhangers van de prinses hebben het altijd onrechtvaardig gevonden dat haar bij de scheiding de titel werd ontnomen. De broer van Diana verwees zaterdag tijdens de rouwdienst naar die degradatie met zijn sneer dat Diana “geen koninklijke titel nodig had om de speciale magie te verspreiden waarop zij het patent had”.

Door te laten uitlekken dat de koningin een voorstel heeft gedaan tot eerherstel, sterft de campagne een zachte dood. De koninklijke familie blijft een nieuwe opstand van het volk bespaard. Vasthouden aan een teruggaaf van de titel, zou ingaan tegen de vastomlijnde wens van Diana's familie.

Britse omroepen en kranten melden dat voorbereidingen voor de begrafenis van Diana vorige week achter de schermen tot heftige conflicten hebben geleid. Berichten die door zowel het koninklijk huis als de familie Spencer categorisch worden ontkend. Charles Spencer liet weten “verbijsterd” te zijn over de “bespottelijke” verhalen. Buckingham Palace sprak in een verklaring over “klinkklare leugens” en “pure onruststokerij”.

Volgens de Britse media, die zich baseren op anonieme bronnen, zouden frontale botsingen hebben plaatsgehad tussen koningin Elizabeth en prins Charles en tussen de familie Spencer en het koninklijk huis. De koningin zou aanvankelijk hebben geweigerd om de prinses een koninklijke begrafenis te geven.

Ook zou ze hebben verklaard dat Diana maar naar een particulier mortuarium overgebracht moest worden en niet in een koninklijk paleis kon worden opgebaard. Tot grote woede van prins Charles, die de privé-secretaris van de koningin, Sir Robert Fellowes, tijdens een woordenwisseling het advies zou hebben gegeven om “zich vast te spietsen aan zijn eigen vlaggenmast”.

    • Dick Wittenberg