Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Te gast is Helen Colijn, wier ervaringen in een Jappenkamp de basis vormen voor de speelfilm Paradise Road die volgende week in première gaat. Ook een gesprek met de dames van het Haarlemse koor Malle Babbe, verantwoordelijk voor de soundtrack van de film. Ned.1, 20.25u.

Tijdsein. Over het gezin in Nederland. Kinderen hebben steeds meer problemen, aldus de EO, die een antwoord probeert te vinden op de vraag wat er mis is met de kinderen of met hun ouders, die meer en vaker allebei gaan werken. Ned.2, 21.30-21.55u.

Nova. Opiniepeiling over de politieke verhoudingen in Nederland, aan de vooravond van Prinsjesdag. En een reportage over de financiële problemen bij de Russische ruimtevaart. Ned.3, 22.35-23.06u.

DOCUMENTAIRES

Skeleton Coast Safari. Britse natuurdocumentaire over het leven van planten en dieren in het woestijngebied langs de kust van Namibië en de westkust van Zuid-Afrika. Ned.2, 19.30-20.20u.

Rondom Tien. Gesprekken met artsen over de dilemma's die het toepassen van euthanasie op patiënten met zich meebrengt. Zeventig procent van de gevallen van euthanasie wordt niet aangegeven. Ned.1, 22.04-22.46u.

Boeren. Serie over acht Nederlandse boeren en hun problemen. De familie Voorbij besluit te emigreren naar Canada. Ned.2, 22.30-23.00u.

De Wereld is Klein. In Het Verdriet van Noëlla reist filmer Bülent Samanli met Noëlla naar Tunesië op zoek naar haar zoontje, dat drie jaar geleden door haar Tunesische vriend mee naar diens geboorteland werd genomen. BRTN1, 22.30-23.00u.

Vier Presidenten en een Koning. Vijfdelige documentaireserie waarin Aad van den Heuvel spreekt met vijf Afrikaanse staatshoofden. Zie TV Vooraf. Ned.1, 22.46-23.22u.

FILM

Tot Ziens (Heddy Honigmann, 1995, Nederland). Zie Film Vooraf. Ned.3, 20.18-22.00u.

Last Border / Viimeisellä Rajalla (Mika Kaurismäki, 1993, Finland). Oudere broertje van Aki regisseerde een satirische variatie op Mel Gibsons 'Mad Max'-trilogie. Gemotoriseerde rebellen versus een militaire dictatuur in wat anno 2009 op de Noordpool resteert van de menselijke beschaving. RTL5, 20.30-22.30u.

The Man with the Golden Gun (Guy Hamilton, 1974, Engeland). Tweede James Bondfilm met Roger Moore. Christopher Lee is de schurk. Ook met Britt Ekland, Maud Adams. Veronica, 20.30-22.55u.

.A Prayer for the Dying (Mike Hodges, 1987, VS). Pretentieuze maar aantrekkelijk bezette thriller, naar roman van Jack Higgins, over geweld en katholieke gewetensnood in Noord-Ierland. IRA-lid Mickey Rourke zweert terrorisme af. Begrafenisondernemer Alan Bates belooft hem een vals paspoort in ruil voor een laatste moord. Priester Bob Hoskins trekt zich Rourke's lot aan. TV10, 21.30-23.30u.

Legal Eagles (Ivan Reitman, 1986, VS). Door het Rothko-schandaal en Cukor's 'Adam's Rib' geïnspireerde romantische whodunnit met komedie-inslag. Schijnbare tegenpolen Robert Redford en Debra Winger bieden juridische hulp aan Daryl Hannah, dochter van beroemde, onder verdachte omstandigheden omgekomen kunstenaar. BBC1, 0.05-1.55u.

.Ossessione (Luchino Visconti, 1942, Italië). Klassieker waarmee Visconti debuteerde, wordt beschouwd als de voorbode van het neo-realisme. Deze versie van James Cains 'The Postman Always Rings Twice' is gesitueerd in de Povlakte, waar twee gelieven samenspannen om de echtgenoot van de vrouw te vermoorden. Duitsl.2, 0.25-2.40u., zwart-wit, tweetalig.

Die Seltsamen Abenteuer des Herrn Fridolin B. (Wolfgang Staudte, 1948, DDR). Politieke satire over bureaucratie van de regisseur van 'Die Mörder sind unter uns' (1946), 'Der Untertan' (1951) en 'Ciske de rat' (1955). Van zijn papieren beroofde man dient de autoriteiten van zijn identiteit te overtuigen. Duitsl.1, 0.45-2.10u., zwart-wit.

Fitzwilly (Delbert Mann, 1967, VS). Komisch vehikel voor Dick Van Dyke. Newyorkse butler van berooide dame berooft noodgedwongen een warenhuis. BBC1, 1.55-3.35u.

The Band Wagon (Vincente Minnelli, 1952, VS). Voortreffelijke musical met weinig verhaal (voormalige dansster Fred Astaire produceert een Broadwaymusical) en veel schitterende dans- en zangnummers waaronder 'That's Entertainment' en 'Dancing in the Dark'. Morgen, Duitsl.1+2, 11.04-12.55u., nagesynchroniseerd.

Boulevard des Assassins (Bormay Tiouling, 1982, Frankrijk). Speelfilmdebuut is matige politieke thriller waarin gedesillusioneerde schrijver in Zuid-Franse provinciestad op corruptieschandaal stuit. Met Jean-Louis Trintignant, Victor Lanoux, Stéphan Audran, Marie-France Pisier. Morgen, TV5, 13.30-15.10u.

MUZIEK

Desperately seeking Donna. Portret van de onbekende zangeres Donna Lewis, wier hit 'Return to the home front' de meest gedraaide plaat op de radio ooit is. BBC2, 20.30-21.00u.

Jazz Giants. Deze keer aandacht voor Dizzy Gillespie, Freddie Hubbard en Clark Terry. Duitsl.3, 23.30-0.00u.

KUNST

Vom Tasso zum Tatort - Der Schauspieler Bruno Ganz. Portret van de Zwitserse acteur Bruno Ganz, die onder andere speelde in Messer im Kopf van Volker Hauff, Nosferatu van Werner Herzog en Wim Wenders' Der Himmel über Berlin. Duitsl.3, 22.30-23.12u.

Over Kunst: 40.000 jaar dromen, een eeuw Australische Cinema. De Australische regisseur George Miller, van o.m. de Mad Maxfilms en The Witches of Eastwick, geeft zijn persoonlijke kijk op de filmgeschiedenis van zijn land. BRTN2, 23.05-0.10u.