Rugzakje beveiligd tegen roof

DEN HAAG, 9 SEPT. De Groningse J. Wezeman-Heidekamp heeft met haar zogenoemde anti-diefstal-rugzakje een prijs gewonnen in een ontwerpwedstrijd. De 31-jarige oud-studente van het Koning Willem I College in Den Bosch was een van de ruim zeventig deelnemers van acht opleidingen die aan de wedstrijd deelnamen.

De ontwerpwedstrijd, een initiatief van de politie Haaglanden, is onderdeel van een jaarlijkse campagne om het publiek tijdens de decembermaand te waarschuwen voor tassen- en zakkenrollerij.

De gifgroene rugzak van Wezeman-Heidekamp, die al twaalf jaar werkzaam is in de leerindustrie en dit jaar afstudeerde, is dankzij een aantal ingenieuze vindingen bijna niet te stelen. Staalkabels in de draagbanden maken doorknippen daarvan onmogelijk en een nep-sluiting aan de voorkant (de echte sluiting zit aan de achterkant) zorgt dat de rugzak alleen geopend kan worden als de drager hem heeft afgedaan.

Het ontwerp kreeg de eerste prijs in de sector 'preventief'. Het juryrapport prijst het winnende ontwerp om “het vernieuwende idee en de praktische toepassing van de veiligheidsaspecten”. De tas komt in november op de markt.