Prinses Diana (3)

Op zichzelf heeft H.J. Franke (NRC Handelsblad, 3 september) volkomen gelijk met zijn afkeer van de massale overreactie op de dood van Lady Di. Maar als hij schrijft over “een functieloze, cosmetische prinses” ziet hij toch iets wezenlijks over het hoofd. Diana heeft het Britse koningshuis wèl de troonopvolger bezorgd. De kern van alle moeilijkheden zit in het principe van de erfopvolging in een familie die toevallig de kroon op een staat is.

Onvermijdelijk zullen de massamedia zich richten op de mystieke top: de koninklijke familie, een erfenis van eeuwen. Vroeger kon er nog het een en ander bedekt worden. Dat nu is onmogelijk geworden, we kunnen niet terug, en er valt veel te onthullen over 'daarboven'. Scheiding, corruptie, religieuze aberratie, psychiatrische afhankelijkheid, ontheffing van de troon, kennen we het hier niet allemaal? De inrichting van een staat is gediend met rust, niet met een kwetsbare situatie aan de top. De huidige, te waarderen rust in ons land mag ons niet misleiden.

    • W. Franken