Ordina legt toppers in de watten

UTRECHT. 9 SEPT. Een salaris op directieniveau en invloed op het beleid van de onderneming. Dat is de naaste toekomst voor de vijftig best scorende werknemers bij softwarehuis Ordina. Het 'partnership' is een antwoord op de krappe arbeidsmarkt voor automatiseringspersoneel.

Ordina wil aanmerkelijk harder groeien dan vorig jaar, toen het aantal personeelsleden bij het Utrechtse bedrijf al met 30 procent toenam. “We hadden nog harder kunnen groeien als we de mensen ervoor hadden kunnen vinden”, aldus H. van den Berg, verantwoordelijk voor de werving bij Ordina. De automatiseringssector heeft de wind in de rug. Veel klanten vervangen verouderde software en daarnaast is er het milleniumprobleem, waarbij de bestaande software niet overweg kan met de overstap naar het jaar 2000.

De gemiddelde leeftijd van het Ordina-personeel is 32 jaar. “Klanten zoals multinationals stellen een zekere senioriteit van automatiseerders op prijs”, zegt Van den Berg, zelf drie maanden geleden overgestapt van Oracle. De automatiseringsbedrijven hebben alle een generatie van werknemers van 35 à 40 jaar in huis, die volleerd zijn en wat ontevreden worden. Manager worden is veelal niet het antwoord, zo leert de praktijk. Om hen te behouden biedt Ordina, aldus Van den Berg, “hoogwaardig werk, een uitstekend inkomen en tijd voor hun gezin en persoonlijke ontwikkeling. Verder hebben ze ruime studiemogelijkheden.” Bij het aan de beurs genoteerde Ordina werken meer dan 1200 mensen. Over de eerste zes maanden zette het bedrijf met 119 miljoen gulden 31 procent meer om dan een jaar eerder. De nettowinst schoot met 41 procent omhoog tot 8,8 miljoen gulden. (ANP)