Olympische euforie op Griekse beurs

ATHENE, 9 SEPT. De aandelenkoersen op de Griekse effectenbeurs zijn gisteren torenhoog gestegen in de euforie over de toewijzing van de Olympische Spelen aan Athene in het jaar 2004.

De index steeg gisteren met 121 punten tot 1662. Hiermee werd tegen het middaguur het plafond van 8 procent stijging bereikt en werd de handel stilgelegd. De stijging werd toegeschreven aan de verwachte toevloed van kapitaal voor bouw- en andere projecten in de komende zeven jaar.

Handelaren zeiden deze week nog verdere stijgingen op de beurs te verwachten. Het 'Olympisch effect' zal volgens hen alleen op korte termijn een impuls aan de beurs geven.

Buitenlandse analisten wijzen er bovendien op dat veel van de investeringen uit het overheidsbudget moeten komen. Dat vergroot de vrees voor een toenemend overheidstekort, wat weer negatieve effecten heeft voor de financiële markten.

Juist gisteren maakte de OESO bekend dat Griekenland nog een lange weg te gaan heeft om aan de criteria voor de Europese muntunie te voldoen. (AP)EË