John Hume geen president Ierland

LONDEN, 9 SEPT. John Hume, leider van de Noordierse Social Democratic and Labour Party (SDLP), stelt zich niet kandidaat voor het presidentschap van de Ierse republiek. Hij vindt dat hij zijn partij niet in de steek kan laten terwijl het vredesoverleg in Noord-Ierland zich in een cruciale fase begint.

Hume speelde een sleutelrol bij de totstandkoming van het eerste staakt-het-vuren van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) drie jaar geleden. Als hij had besloten om in het voetspoor van de huidige Ierse president Mary Robinson te treden, zou die kandidatuur vrijwel zeker door alle grote Ierse partijen zijn gesteund. Als favoriet bij de presidentsverkiezingen die op 30 oktober worden gehouden, geldt nu ex-premier Albert Reynolds, lid van de grootste Ierse partij Fianna Fail.