Iberia niet in alliantie van BA met AA

LONDEN, 9 SEPT. British Airways (BA) en American Airlines (AA) hebben hun plannen laten varen om de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia op te nemen in hun alliantie. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times hopen BA en AA dat de Amerikaanse monopolie-autoriteiten hun samenwerkingsverband nu sneller goedkeuren.

In juli maakte de Britten de samenwerking met Iberia bekend. Ze troefden daarmee KLM af, dat nog steeds op zoek is naar een Europese partner. BA gaf aan dat de Spaanse maatschappij zou opgenomen worden in de voorgenomen alliantie met American Airlines. Maar de noodzakelijke goedkeuring door de Amerikaanse, Britse en Europese autoriteiten bleef uit. Om die kennelijk gunstig te stemmen, hebben de partners de Amerikaanse autoriteiten, aldus de krant, laten weten dat de samenwerking met Iberia niet verder zal gaan dan 'codesharing', het gezamenlijk uitvoeren van vluchten onder hetzelfde vluchtnummer. Daar waar de diensten elkaar overlappen, zal sprake blijven van concurrentie. Destijds wilde zowel BA als AA een belang van 10 procent nemen in Iberia. De maatschappijen overwegen dit nog steeds, aldus de Financial Times. Een besluit daarover valt eind dit jaar.