Hongaarse minderheid

BOEDAPEST, 9 SEPT. De Hongaarse premier Gyula Horn heeft een recente suggestie van zijn Slowaakse ambtgenoot Mear, dat leden van Hongaarse minderheid in Slowakije maar naar Hongarije moeten emigreren als ze niet tevreden zijn in Slowakije, als “schandelijk” van de hand gewezen.

Horn zei vandaag in het parlement dat Mear die suggestie deed tijdens een recent gesprek tussen de twee regeringsleiders in Györ. Hij zei dat het voorstel niet de moeite van het bespreken waard is. “Ik was zo ontsteld over het voorstel - een schande jegens twee volkeren en twee landen - dat ik heb geweigerd het te bespreken”, aldus Horn. In Hongarije is Mears voorstel veroordeeld als een vorm van 'etnische zuivering'. Het invloedrijke blad Népszabadság noemde het 'pervers'. In Györ presenteerde Horn vorige maand een uit negen eisen bestaand pakket voor verbetering van de situatie van de Hongaarse minderheid in Slowakije. Mear heeft inmiddels alle eisen afgewezen. (Reuter)

Yoy: Alle Geschrijf is Gezeik. Portret van de twintigjarige Nederlandse dichter Lernert Engelberts. Ned.1, 22.03-22.30u.