Hoe SBS6 de ranzigheid bestrijdt

Fons van Westerloo, programmadirecteur van SBS6, beweert de laatste weken steeds dat hij minder ranzigheid wil in de programma's van zijn station. Een nobel streven dat des te opvallender is, omdat Van Westerloo tot dan toe in het openbaar altijd manhaftig had volgehouden dat er geen sprake was van enige ranzigheid in zijn programmering.

Dat waren allemaal loze beweringen van elitaire tv-critici die niet met hun tijd meegingen.

Hoe ver is Van Westerloo inmiddels gevorderd in zijn anti-ranzigheidsoffensief? Ik heb gisteravond de proef op de som genomen en mijn eerste, voorzichtige conclusie is dat Van Westerloo de mouwen nog even opgestroopt mag houden.

Bij SBS6 is tegenwoordig de Amerikaanse versie te zien van NCRV's Taxi. Hoe zouden de Amerikanen zoiets aanpakken? De opzet leek interessant: nachtritten in New York.

Helaas, de afleveringen die ik heb gezien, maakten een geforceerde, beraamde indruk. De meeste gesprekken draaiden om seks, waarbij de chauffeur als een vieze-man-achtige aangever fungeerde en de klanten al te willig op zijn provocerende vragen ingingen. “Wil je even een rondje om de taxi lopen zodat ik je achterwerk kan bekijken?”

In de laatste aflevering vroeg de chauffeur aan een meisje op welke kenmerken ze het eerst lette bij de kennismaking met een jongen. Zonder aarzelen zei ze: “Is he well hung?” De SBS6-vertalers, wonderen van discretie in hun bedrijf, hadden er keurig van gemaakt: “Of hij goed bedeeld is.”

“Zou je nu meteen uitstappen als bleek dat je vriend een kleine had”, smulde de chauffeur.

“Ja, want jongens met een kleine pik gedragen zich bekrompen.”

Pseudo-openhartigheid op afspraak, of hoe een interessant programma-idee kan worden verkracht.

Bij SBS6 loopt nog altijd de serie De Wallen op Stap, gemaakt door Harry de Winters IDTV, waar de schoorsteen ook moet blijven roken, zeker nu ze wat moeizamer trekt. Men stortte zich gisteren op Kim Holland, hoofdredactrice van het nieuwe opinieblad van de wallen: Kim's contacten.

Kim Holland! Onthou die naam. Het is het nieuwe troeteldiertje van de commerciële tv. Als u een lange, wat slungelachtige blondine ziet met een zeer brede, tikje onnozele glimlach, die op straat bij voorkeur haar rechterborst ontbloot zonder dat iemand - behalve de cameraploeg - erom gevraagd heeft, dan betreft het Kim Holland. Vorige week al in de talkshow van Peter Jan Rens op RTL 4, gisteravond nóg uitgebreider bij SBS6.

“Ik laat mijn manier van seksualiteitsbeleving zien, en die is niet standaard”, zei Kim. Het leek me deze avond de eerste mededeling bij SBS6 die volledig op waarheid berustte. We zagen Kim in actie tijdens de 'masturbatieshows' waarmee ze nu door Nederland trekt - het soort act waar ze in een theatertje op de wallen nog heel oud mee kan worden.

Wie is de vrouw-achter-de-masturbatieshows?

Dat wilden ze bij SBS6 heel graag weten, en dus stuurden De Winter en Van Westerloo hun beste diepte-interviewer op Kim af. Wat bleek? Net als schrijvers putten ook succesvolle pornosterretjes uit een goudmijn van een jeugd. Kims ouders waren bij het Leger des Heils, en ook Kim moest met De Strijdkreet langs de deuren, zich nog amper bewust van de afwijkende seksualiteitsbeleving die onder haar lange rokken sudderde.

Toen stierf haar vader, uiteraard na 'een vreselijke ziekte', waarna Kim zich door een vriendje liet ontmaagden tijdens een magische autorit op weg naar haar geboortedorp. Haar eerste orgasme! Het betekende de grote ommekeer in haar leven.

De diepte-interviewer van SBS6 keek Kim ernstig aan. “Hoe heb je het vroeger zo lang kunnen uithouden in een leven zonder klaarkomen?” vroeg hij. Het klonk als een vraag die de mensen bij SBS6 écht bezighoudt, alsof ze zich wanhopig afvragen waarom ze twintig, dertig jaar van hun carrière hebben vergooid aan brave programma's waarin alleen een gnoe op een Afrikaanse savanne mocht klaarkomen, en dan nog alleen als prins Bernhard op dat moment met de filmploeg toevallig langskwam.

    • Frits Abrahams