Ex-burgemeester van Peking komt voor de rechter

PEKING, 9 SEPT. De vroegere burgemeester van Peking, Chen Xitong, die al eerder in ongenade was gevallen wegens corruptie, is nu ook zijn lidmaatschapskaart van de communistische partij kwijtgeraakt. Hij zal zich binnenkort voor een rechtbank moeten verantwoorden.

De Chinese staatsradio heeft dat vanochtend meegedeeld. Chen Xitong - van 1983 tot 1993 burgemeester van Peking en tevens voormalig partijsecretaris van de communistische partij van de hoofdstad - kwam twee jaar geleden in opspraak wegens onoirbare praktijken. In september 1995 werd hij al uit het Politbureau van de communistische partij gezet.

De mededeling over de laatste strafmaatregel tegen Chen komt aan de vooravond van het Volkscongres dat over enkele dagen begint in Peking en dat voor een belangrijk deel zal zijn gewijd aan de bestrijding van corruptie. Onlangs nog werd een zoon van Chen tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie.

Volgens het persbureau Xinhua wordt thans een rechtzaak tegen Chen voorbereid. Chen is daarmee een van de belangrijkste politici die het slachtoffer is geworden van de anti-corruptiecampagne in China. Niet eerder heeft een zo hoge partijfunctonaris zich voor de rechter moeten verantwoorden.

De beschuldigingen tegen Chen houden verband met de gebeurtenissen rond Wang Baosen, een protegé van Chen en voormalig vice-burgemeester van Peking. Wang pleegde op 4 april 1995 zelfmoord nadat een onderzoek tegen hem was ingesteld wegens “economische delicten”. Chen moest in dezelfde maand aftreden als partijchef van Peking omdat hij verantwoordelijk werd gesteld.

Een onderzoekscommissie kwam later tot de conclusie dat Wang onder meer schuldig was aan verduistering, machtsmisbruik, het stelen van staatseigendom en het leiden van een “immoreel leven”. (Reuter, AFP)