Duitse politie doorzoekt moskeeën

AUGSBURG, 9 SEPT. De Duitse politie heeft vandaag huiszoekingen verricht in moskeeën en de kantoren van de Associatie van Islamitische Groepen en Gemeenschappen, de ICCB, in Berlijn, Keulen, Düsseldorf en Augsburg in het kader van een onderzoek naar drie onopgehelderde moorden. Een functionaris van de ICCB werd gearresteerd, aldus de politie van Augsburg.

De moorden zouden te maken hebben met een machtsstrijd in radicale moslim-kringen na de dood van ICCB-voorzitter Cemaleddin Kaplan, 'de Khomeiny van Keulen', in mei 1995. Een van de slachtoffers is een Berlijnse arts, de zelf-uitgeroepen Kalief van de Islamitische Natie, tot wiens dood voorjaar 1996 zou zijn opgeroepen tijdens het vrijdaggebed in een moskee in Augsburg. De arts, die zich had gedistantieerd van de ICCB, werd afgelopen mei vermoord.

Eerder waren al een Turkse handelaar en een medewerker van de huidige voorzitter van de ICCB vermoord. Beiden waren van dichtbij neergeschoten. (Reuter, AFP)