Drie ruimtevaarders repareren computer Mir

KOROLJOV, 9 SEPT. De hoofdcomputer aan boord van het Russische ruimtelaboratiorium Mir werkt weer. De computer is vanochtend door de driekoppige bemanning opgestart.

De computer begaf het gisterochtend, voor de derde keer in korte tijd, als gevolg waarvan het ruimtelaboratorium ongecontroleerd om zijn as ging tollen. De energietoevoer stagneerde en de bemanning moest - volgens diverse woordvoerders - op de meest essentiële na alle boordfuncties stilleggen. De leiding van het ruimtevaartcentrum in Koroljov ontkende overigens dat er essentiële functies zijn stilgelegd.

In het ruimtevaartcentrum werd verzekerd dat de levens van de drie ruimtevaarders - twee Russen en een Amerikaan - niet in gevaar zijn geweest en dat het probleem met de hoofdcomputer maar klein was. Niettemin gaat men er in Moskou algemeen van uit dat het hele computersysteem aan boord van de Mir dringend aan vervanging toe is. De computer, die de omvang heeft van een normale laptop, is pas onlangs voor het eerst in gebruik genomen. “Het is waarschijnlijk dat we de hoofdcomputer binnenkort gaan vervangen. We wilden er eerst niet aan zitten - zoals artsen een patiënt niet willen behandelen zolang niet zeker is welke consequenties dat heeft. Maar de recente storingen hebben aangetoond dat we wel moeten”, aldus een woordvoerder in Koroljov. Gisteravond werd gemeld dat de reparatie van de computer was geslaagd. Vanochtend werd de computer weer opgestart, na een radiosignaal vanaf de aarde. (Reuter, AP)