Dreigend tekort bij Groninger Museum

GRONINGEN, 9 SEPT. Het drukbezochte Groninger Museum moet bezuinigen. Om te voorkomen dat over dit jaar een tekort van 300.000 gulden ontstaat, heeft de directie alle afdelingshoofden opgedragen met spoed bezuinigingsvoorstellen in te dienen. Dat heeft een woordvoerster van het museum maandag bevestigd.

Het Groninger Museum verwacht volgende maand de miljoenste bezoeker sinds de opening in oktober 1994. Doordat meer dan de helft van het publiek binnenkomt op een Museumjaarkaart, Cultureel Jongerenpaspoort of een ander abonnement, leidt de grote publieke belangstelling nauwelijks tot meer inkomsten. Hoewel het aantal tentoonstellingen de afgelopen jaren sterk is gestegen wil museumdireceur Reyn van der Lugt hoe dan ook niet snijden in het aanbod. Volgens de woordvoerster moet vooral een 'strenger budgetbeheer' het Groninger Museum uit de rode cijfers houden. Volgende maand wil het Groninger Museum een uitgewerkt bezuinigingsprogramma klaar hebben. De totale begroting van het Groninger Museum bedraagt zo'n 9,5 miljoen gulden. In het museum werken 165 mensen. De voorgenomen bezuinigingen hebben geen personele consequenties, verzekert het museum.(ANP)