Concessies geëist in tabaksdeal

WASHINGTON, 9 SEPT. De Amerikaanse president Clinton heeft enkele cruciale concessies geëist van de tabaksindustrie in ruil voor zijn goedkeuring aan de schikking die de industrie in juni met de Amerikaanse justitie trof. Hij wil onder meer dat de overeenkomst zodanig wordt aangepast dat de autoriteiten grotere bevoegdheid krijgen over het nicotinegehalte in sigaretten, zo meldde gisteren de New York Times.

Op grond van de regeling betalen de fabrikanten, uitgesmeerd over 25 jaar, 368,5 miljard dollar (780 miljard gulden), waarmee ze tientallen rechtszaken afkopen die waren aangespannen om de medische kosten te verhalen van mensen die ziek zijn geworden door het roken. De krant ontleent zijn informatie aan twee vertegenwoordigers van de industrie die anoniem willen blijven. Een tweede concessie die Washington eist is dat er hogere boetes komen als de industrie zich niet aan de doelstellingen houdt om het roken onder jongeren in de komende tien jaar te verminderen. Verder tornt de regering aan de belastingaftrek van vijftig miljard dollar op de accijnzen die de industrie de komende 25 jaar moet betalen. Die zou in mindering komen op de schikking. Volgens de zegslieden in de krant tilt de industrie niet zwaar aan de eerstgenoemde twee concessies, maar des te meer aan de belastingaftrekregeling. Ze zal daarvoor vechten. Clintons adviseur voor binnenlandse zaken Bruce Reed wilde niets kwijt over de onderhandelingen. Maar een regeringsfunctionaris zei dat de overeenkomst niet doorgaat als de drie eisen niet worden ingewilligd. (KRF)