Coca-Cola haalt flessen Light uit Nederlandse winkels

ROTTERDAM, 9 SEPT. Coca-Cola haalt in Nederland alle flessen Coca-Cola Light uit de winkels, omdat veel klanten hebben geklaagd over een afwijkende smaak. Blikjes met deze calorie-arme frisdrank worden niet teruggehaald, omdat de smaak hiervan niet afwijkt.

Ook in Duitsland zijn smaakproblemen met Coca-Cola. Hier worden blikjes met de gewone, gezoete cola uit de handel genomen. Volgens Coca-Cola staan de problemen in Duitsland en Nederland los van elkaar.

Coca-Cola Nederland gaat ervan uit dat er iets mis moet zijn met de voorraad grondstoffen waaruit de frisdrank is gemaakt. TNO onderzoekt de drank en heeft nog geen rapport uitgebracht.

Coca-Cola zegt dat er “een grote mate van waarschijnlijkheid is” dat de drank onschadelijk voor de gezondheid is. “Wij hebben hier zogenaamde heavy users op kantoor en aan hen heb ik nog niets vreemds gemerkt”, zegt woordvoerder W. van Luyken van Coca-Cola Nederland.

In Nederland moet voor donderdag de winkelvoorraad zijn vervangen. Consumenten die een smaakafwijking constateren mogen het product terugbrengen bij de winkel waar het gekocht is en krijgen vervolgens hun geld terug of een nieuwe fles met de goede cola.

Coca-Cola heeft zich over de klachten gebogen, maar heeft nog niet kunnen vaststellen wat de exacte oorzaak is van de smaakverandering. “Zelfs in professionele proefpanels proeft de één het wel en de ander niet. Ik kan niet zeggen hoe de smaak afwijkt. Wel staat vast dat het anders dan anders is”, aldus Van Luyken.

Omdat de signalen twee weken aanhielden en daar bovendien een patroon in te ontdekken was, heeft Coca-Cola besloten om de in Dongen en Schiedam geproduceerde drank (glazen en PET-flessen) uit de winkels terug te halen en te vernietigen. Hoeveel geld hiermee gemoeid is kan Coca Cola niet zeggen.

Van Luyken: “Dat interesseert ons ook niets. Onze naam is vele malen belangrijker dan het geld dat we kwijt zijn aan deze operatie.”

Blikjes worden in Duinkerken gevuld met daar geproduceerde frisdrank. Omdat deze fabriek met een andere voorraad grondstoffen werkt, wijkt de smaak van deze Franse productie niet af.

Coca-Cola garandeert dat de drank die met ingang van donderdag in de winkels staat geen afwijkende smaak heeft omdat die met een nieuwe voorraad grondstoffen is gemaakt. Het concern weet op dit moment nog niet om hoeveel flessen het bij de omruilactie gaat. Vorig jaar is 86 miljoen liter Coca-Cola Light verkocht, maar het bedrijf heeft er geen idee van hoe het met de voorraden op dit moment is. Gezien het warme weer van de afgelopen tijd is het best mogelijk dat de voorraden bij winkels en groothandels niet al te omvangrijk meer zijn.

De problemen in Duitsland hebben volgens Van Luyken niets te maken met het smaakverschil in Nederland. Analyses van de Duitse vestiging van het bedrijf en onafhankelijke instituten in Duitsland hebben uitgewezen dat bij enkele blikjes in het noorden van Duitsland de deksel kapot was. De zaak werd aan het rollen gebracht door de krant Hamburger Morgenpost. Die schreef dat in de aluminiumdeksels van de blikjes resten chemicaliën waren aangetroffen en de inhoud stonk. Het zou gaan om zo'n 10.000 blikjes.