BUSINESS CENTRAL EUROPE

Privatisering in Rusland stinkt. Unexim behoort, als de derde grootste bank in Rusland, bij de alarmerend kleine kliek die greep krijgt op het Russische bedrijfsleven. De bank slaagde er in om twee van Ruslands grootste ondernemingen in handen te krijgen voor een appel en een ei: Telecommunicatiemaatschappij Svyanzinvest en metaalproducent Norilsk Nickel.

Laatstgenoemde kwam in het bezit van de bank voor de helft van de marktwaarde. Dat kon omdat het de bank was die de verkoop organiseerde. Voor de vorm waren er twee bieders, de Unexim-bank zelf en een onderneming die niemand kende.

Het blad Business Central Europe meent dat de motieven van bankpresident Vladim Potanin eerder politiek dan commercieel zijn. Want momenteel tel je als Russisch politicus alleen nog maar mee als je een paar grote ondernemingen hebt. En van Potanin is het bekend dat hij zich kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen. Toch zijn er volgens het blad ook argumenten om de manoeuvre van de bank te zien als de beste in de gegeven omstandigheden. Want de Uneximbank is een commerciële bank die gewoon geld wil verdienen. En hoe beter de bank de nieuw verworven ondernemingen leidt hoe meer ze waard worden. Hoewel de verkoopprocedure van telecommunicatiemaatschappij Svyazinvest correct verliep heeft de bank er toch een koopje aan, omdat de overheid net opdracht heeft gegeven om de telecommunicatiesystemen te vernieuwen, inclusief verhoging van de tarieven. Winst is dus gegarandeerd. Volgens het blad is de Russische bank de lokale vertegenwoordiger van een financieel consortium van George Soros en de investeringsbank Deutsche Morgan Green-fell.

Business Central Europe is een maandblad, een uitgave van The EconomistGroup, en is verkrijgbaar in de kiosk.

    • Herman Frijlink