Burgemeester Franse stad Vitrolles om rassenhaat veroordeeld

PARIJS, 9 SEP. Cathérine Mégret, de burgemeester van de Zuidfranse stad Vitrolles, is veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan uitlokking tot discriminatie en rassenhaat.

De Front National-burgemeester had dit voorjaar, kort na haar omstreden verkiezing, in een Duitse krant uitlatingen gedaan over de ongelijkheid der rassen. Die zouden terug te voeren zijn op verschillen in genen. Verder had zij opgemerkt dat de immigranten die zij had ontmoet bleven leven zoals zij dat in hun land van herkomst deden: “zij zijn hier alleen om geld op te strijken”.

Mevrouw Mégret was destijds kandidaat voor het burgemeesterschap omdat haar man Bruno Mégret in Vitrolles onverkiesbaar was wegens te hoge verkiezingsuitgaven bij de vorige stembusstrijd, die hij net verloor. De Zuidfranse stad ligt aan het Etang de Berre, en is een van de industriële voorsteden van Marseille. Het was de vierde stad die in handen kwam van het extreem rechtse Front National; de andere zijn Toulon, Orange en Marignane.

In de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, waar alle vier steden liggen, tekent zich voor de regionale verkiezingen van volgend jaar een felle strijd af. Het Front National is sterk in de streek en aangenomen wordt dat FN-leider Jean-Marie Le Pen wil proberen het regio-voorzitterschap te veroveren. Hij zal het niet cadeau krijgen. Gisteren kondigde oud-minister van Cultuur en Defensie, François Léotard aan dat hij als centrum-rechtse kandidaat voor het regio-voorzitterschap zal kandideren.

Om zijn handen daarvoor vrij te maken gaf Léotard het burgemeesterschap van de stad Fréjus op, waar hij twintig jaar de scepter zwaaide. De strijd belooft een nationale symbolische betekenis te krijgen: Léotard is een nationaal politiek kopstuk met sterke, principiële afkeer van het Front National. Hij behoort niet tot degenen die op het ogenblik in rechtse kring oproepen tot compromissen met Le Pen, om de regerende linkse partijen effectiever tegenstand te kunnen bieden.