Bonden en boeren verrast; Megafusie zuivelsector, 700 banen weg

LEEUWARDEN, 9 SEPT. De drie Friese zuivelcoöperaties Friesland Dairy Foods (Leeuwarden), Twee Provinciën (Workum) en de Zuid-Oost-Hoek (Oosterwolde) gaan fuseren met zuivelonderneming Coberco in Zutphen.

Het is de bedoeling dat de fusie tussen de vier zuivelcoöperaties eind december een feit is.

Bij de nieuwe zuivelgigant zullen 12.000 mensen werken, van wie 6000 buiten Nederland. Met een omzet van negen miljard gulden wordt het bedrijf de grootste zuivelonderneming van Nederland en de op twee na grootste van Europa. De fusie zal tussen de 500 en 700 arbeidsplaatsen kosten. Die zullen geleidelijk verdwijnen. De directies verzekeren dat er geen gedwongen ontslagen vallen. De winst zal na drie jaar uitkomen op tussen de 175 en 200 miljoen gulden. Ter vergelijking: Friesland Dairy Foods (bekend van onder meer Friesche Vlag koffiemelk, Completa en CHoq) boekte de eerste helft van dit jaar een winst van ruim 41 miljoen gulden. Er zullen in totaal 16.000 boeren/aandeelhouders bij het zuivelconcern zijn aangesloten, die 5,1 miljard kilogram melk per jaar leveren. Zij zijn vanmorgen door middel van een brief op de hoogte gebracht.

De aankondiging tot de fusie, waarover binnen vier maanden overeenstemming moet zijn, kwam als een volslagen verrassing voor zowel boeren als vakbonden. Vermindering van overheidssteun, een toenemende concurrentie de Europese markt maken de vorming van een groot zuivelbedrijf noodzakelijk, zo meldt het gezamenlijk persbericht. Door een fusie kan de positie op de Europese markt versterkt worden. De nieuwe onderneming zou tevens een goede basis bieden om bestaande activiteiten in Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika verder op te bouwen.

De boeren/aandeelhouders zullen volgende week worden ingelicht. Formeel moet er nog over het fusiebesluit door de boeren gestemd worden.

De vakgroep melkveehouderij van de boerenorganisatie LTO-Nederland juicht de voorgenomen mega-fusie van de zuivelbedrijven Coberco, Friesland Dairy Foods, Twee Provinciën en Zuid-Oost-Hoek toe. De boerenorganisatie denkt dat de samenwerking tussen de zuivelcoöperaties een gunstig effect heeft op de melkprijs die de boeren uitbetaald krijgen. Door de fusie kunnen de ondernemingen hun risico's beter spreiden. De melkprijs is daardoor minder afhankelijk van één product, zoals bijvoorbeeld de kaas, aldus LTO-woordvoerder Willem Koops in een reactie.

Concentratie is noodzakelijk omdat ook de supermarkten steeds meer bundelen. “Nu komt het voor dat de supermarkten profiteren van de onderlinge concurrentie melkfabrieken. Daardoor is de uitbetaalde melkprijs niet altijd de hoogst haalbare”, aldus de LTO-zegsman.”

    • Karin de Mik