Bananenbeleid Europese Unie op de helling

GENÈVE, 9 SEPT. Het Europese importbeleid voor bananen moet veranderd worden. Dat is het gevolg van een uitspraak van de beroepsinstantie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève. Een welingelichte diplomatieke bron in de Zwitserse stad noemde de uitspraak gisteren “vernietigend”.

Het WTO-beroepslichaam heeft volgens de zegsman “nog scherper” dan een arbitrage-panel in april al deed het EU-bananenbeleid veroordeeld. Dit orgaan bepaalde na een klacht van de VS, Mexico, Honduras, Guatemala en Equador, dat het ruim vier jaar oude beleid in strijd is met de WTO-regels voor vrije handel. De klagers ageren tegen de voorkeursbehandeling die bananen uit voormalige koloniën van EU-staten in Afrika, het Caraïbisch gebied en de Pacific (ACP), krijgen dankzij deze politiek.

Op grond van dat beleid mag dit jaar maar 2,2 miljoen ton 'dollarbananen' worden geïmporteerd in de unie. Die bananen heten zo omdat de plantages in Latijns-Amerika veelal in Amerikaanse handen zijn. Voor deze import verstrekt de EU vergunningen. De verdeling daarvan was de klagers een doorn in het oog. De ACP-bananenimporteurs veroverden “30 procent van de markt voor de dollarbananen.” De regeling werkte als een extra prikkel voor de ACP-import. “Deze gekunstelde constructie is onderuit gehaald.”

De Europese Commissie wilde gisteren geen commentaar geven op de uitspraak. Ze wil eerst het vonnis bestuderen. Het geschillenbeslechtingsorgaan (DSB) moet de uitspraak goedkeuren. De zegsman twijfelt er niet aan dat dit automatisch gebeurt. De eerstvolgende DSB-vergadering is op 25 september.

Daarna moet de EU binnen dertig dagen laten weten hoe zij de wetgeving denkt aan te passen en op welke termijn. De WTO kent voor dit soort zaken een termijn van circa van vijftien maanden. De zegsman verwacht dat de oude koloniale heersers in de ACP-regio (Frankrijk, Spanje, Griekenland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk) zich het meest zullen verzetten tegen aanpassing van het EU-bananenregime. (ANP)