Zapman

Beroepsafwijking. Zelfs bij Diana's begrafenis moest ik even denken aan sport. Diep werd ik zaterdag geroerd door de ontroostbaarheid van de Britse massa. 's Ochtends op weg naar de kerk lag de kist op een affuit. De wielen brachten een gepiep voort als een nest jonge vogels. Dat ze die assen niet even lekker in het vet hebben gezet, heb ik nog gedacht, om pas later te beseffen dat niet de wielen maar de huiluitbarstingen van de massa dat hoogfrequente geluid voortbrachten.

's Middags werd de kist in een gesloten lijkwagen van de kerk naar de begraafplaats gereden. Zo machteloos als de mensen vanachter de dranghekken hun bosjes bloemen in de richting van de stapvoets passerende overledene gooiden.

De chauffeurs moesten uiteindelijk de ruitenwissers aanzetten wilden ze blijven zien waar ze reden. Voor ze de snelweg opdraaiden, is één van hen uitgestapt om de bloemenzee die zich op de motorkap had verzameld in de berm te leggen. Zou het mogelijk zijn dat zoiets in Nederland gebeurd? Wiens dood zou het openbare leven hier een week lang op zijn kop kunnen zetten? Ik kon niemand anders bedenken dan Johan Cruijff. Die doet veel charitatief werk, net als Diana. Verder is hij het toonbeeld van een volkskind dat ondanks zichzelf in de schijnwerpers terecht is gekomen. Net als Diana. Hij werd meerdere malen dwarsgezeten door de bobo's van de samenleving, net als Diana. Jammer alleen dat hij zo weinig blijk geeft van maatschappelijk bewustzijn. Hij zou eens iets taboedoorbrekends moeten doen, iets in de sfeer van een hand geven aan een aidspatient. Maar in Nederland geeft iedereen de hele dag handen aan aidspatienten. Met zo'n daad zou Johan geen taboe doorbreken.

Waarmee dan wel? Diana heeft de machtige Britse wapenindustrie in de wielen gereden door een lans te breken voor de slachtoffers van landmijnen. Naar hier vertaald zou dat betekenen dat Johan zich zou inzetten voor het lot van de slachtoffers die dagelijks vallen in handen van van onze nationale mafia, de vleesindustrie. Johan als coach van een elftal varkens. Een wedstrijd spelen tegen een elftal slachters, en winnen natuurlijk. Zodat eindelijk tot de massa doordringt wat voor intelligente en speelse beesten varkens eigenlijk zijn.

    • Hans Aarsman