Van Breukelen uit woede over verlies

UTRECHT, 8 SEPT. Een dag na de bekernederlaag tegen de zaterdagamateurs van Noordwijk kregen de profvoetballers van FC Utrecht een straftraining en een boze toespraak van de clubleiding. Hans van Breukelen, directeur technische zaken, voelde zich zaterdag “diep gekwetst” door de gebrekkige instelling van sommige Utrechtse spelers. “Ik stond temidden van onze supporters en schaamde me kapot.”

FC Utrecht werd voor het tweede achtereenvolgende seizoen uitgeschakeld in het nationale bekertoernooi. Vorig jaar verloren de Utrechtse profs onder andere van de amateurs van Feyenoord. Door de 3-1 nederlaag in Noordwijk werd volgens Van Breukelen “de kortste weg naar Europees voetbal” voortijdig afgesneden. “We zetten onszelf te kakken. Zonder enige bezieling verliezen van een stel amateurs, die we notabene drie keer hebben geobersveerd!”

De recente aanstelling van oud-doelman Van Breukelen past bij de ambitieuze werkwijze van FC Utrecht. Onder leiding van de nieuwe voorzitter Hans Herremans, werkzaam bij hoofdsponsor AMEV, werd deze zomer het beleidsplan 'The Challenger' openbaar gemaakt. FC Utrecht is de uitdager van succesvolle provincieclubs als Vitesse, FC Twente en Roda JC. Voor dit seizoen streeft het bestuur naar een plaats bij de beste acht in de eredivisie na. Rond de eeuwwisseling moet de aansluiting met de nationale subtop worden bewerkstelligd.

Volgens Van Breukelen is de zwakke seizoensstart - zijn club verloor twee van de drie competitieduels - geen reden voor pessimisme. “We hebben een aantal jaren om ons doel te bereiken. En naar mijn stellige overtuiging heeft de huidige selectie genoeg kwaliteit om hoog in de middenmoot te eindigen. Wat er voorlopig aan schort is die typisch Utrechtse vechtersmentaliteit. Sommige jongens verdienen het niet om dat prachtige shirt te dragen. Dat hebben ze gisteren duidelijk te horen gekregen. Om in voetbaltermen te spreken: de bal ligt nu bij hen. Wie niet meekan moet maar ergens anders gaan voetballen.”

Door de verrassende zege van Noordwijk, dat al was uitgeschakeld in poule 7, schaarde groeps- en streekgenoot Katwijk zich als eerste amateurvereniging bij de laatste 32. Katwijk won op eigen veld met 2-0 van Haarlem 2. AFC'34 is een andere outsider in het hoofdtoernooi. De zondagamateurs uit Alkmaar hadden genoeg aan een 2-2 gelijkspel tegen FC Zwolle.

FC Utrecht is de enige profclub die in de voorronde is uitgeschakeld. Het reserve-elftal van PSV heeft zich verrassend geplaatst voor de volgende ronde, die volgens het knock-out-systeem op woensdag 19 november wordt gespeeld.