Vader Williams werpt schaduw over zege Hingis

NEW YORK, 8 SEPT. Een slap handje kreeg Martina Hingis van Venus Williams na de kille epiloog van de US Open, die vooral in de eerste set veel weg had van een executie: 6-0 en 6-4. De 'Cinderella van het ghetto' was een speelbal van de nummer één van de wereld en toch wist Richard Williams alle ogen op zich gericht. Volgens de militante patriarch van de Amerikaanse tennisfamilie wordt zijn dochter Venus gediscrimineerd door jaloerse collega's.

Vader Williams had zich vooral gestoord aan Irena Spirlea, die vrijdag in de halve finale van zijn dochter verloor en zich na afloop beledigend uitliet over haar tegenstandster. Volgens Richard Williams waren de woorden van Spirlea “raciaal getint” en hij verketterde de Roemeense daarom als een “big white turkey”. De 'grote witte kalkoen' mocht volgens Williams sr. blij zijn dat ze niet tegen zijn andere dochter Serena was opgelopen. “Die had Spirlea meteen tegen de grond geslagen. Die meid had het verdiend als Venus haar net als Myke Tyson bij Holyfield deed de oren had afgebeten.”

Nooit reist 'King Richard' met zijn dochters mee, omdat hij niet als “zo'n domme tennisvader naar zeeleeuwen in een dierentuin wil kijken”. Vanuit Florida haalde hij als architect achter de successtory van Venus fel uit naar de WTA-Tour. “Mijn dochter is al door verschillende speelsters voor nigger uitgescholden. Als de WTA niets onderneemt tegen Spirlea hoeft Venus wat mij betreft het logo van het vrouwencircuit niet langer op haar shirt te dragen. De concurrenten van Venus gedragen zich als koninginnen voor wie mijn dochter telkens een diepe buiging moet maken.”

Namens de oudere speelsters namen Gigi Fernandez en Jana Novotna afstand van de gekleurde oordelen van Richard Williams. “Racisme bestaat niet in de vrouwentour”, zei Fernandez. “De kritiek op Venus heeft niets te maken met haar huidskleur, maar alles met haar gedrag in de kleedkamer. Ik vind dat ze meer respect moet tonen voor haar oudere collega's.” En Lindsay Davenport, instemmend: “Wat kunnen wij er aan doen dat Venus zich bewust isoleert? Ik word moe van haar gezeur.”

Na de afstraffing door de superieure Hingis weigerde Williams commentaar te leveren op de bizarre uitlatingen van haar vader. Klef waren haar teksten over de geest van Arthur Ashe die geen vragen over vermeend racisme in het vrouwentennis zouden rechtvaardigen. Op bitse toon voegde de eerste donkere finaliste in New York na Althea Gibson in 1957 daar aan toe de discussie te sluiten. Maar het kan niet anders of de rigide levensvisie van pa Williams zal de ontwikkeling van Venus negatief gaan beïnvloeden.

Alleen al met de nonchalante opmerking dat hij “verbaasd is te zien dat Venus nu pas in een grandslamfinale staat” zet hij zijn oudste tennisdochter onder een onredelijke druk. Volgens de immer milde en spontane Hingis betaalt Venus momenteel de tol voor haar ruige presentatie. “Ze riep meteen dat ze de beste speelster ter wereld was, dat is haar niet in dank afgenomen.” Maar Hingis toonde ook begrip. “Het valt niet mee als jong meisje je plaats te vinden in het circuit. Ik heb daar ook problemen mee gekend. Ik vind dat Venus de afgelopen maanden in haar voordeel is veranderd.”

De meerderheid in de WTA-Tour zal de lijdensweg van Williams in de finale van de US Open echter met applaus hebben begroet. Gewaarschuwd door de bezieling, waarmee de debutante zich langs Spirlea had geworsteld, sleep Hingis de messen voor een welhaast gruwelijke demonstratie van allround-vrouwentennis in de eerste set. Niet eerder in de geschiedenis wordt de tennissport geregeerd door een meisje van zestien dat over zo'n compleet repertoire beschikt als Hingis.

Alleen haar service blijft voor verbetering vatbaar, al weerhoudt die handicap de Zwitserse niet van exercities naar het net voor degelijk volleyspel dat ze in het dubbel heeft verbeterd. Hingis verscheen dit jaar in alle vier grandslamfinales en het was meer dan een komische suggestie dat alleen een paard haar van een 'grandslam', het winnen van alle vier grote toernooien, heeft kunnen afhouden.

Ook op de rug haar favoriete dier is geen horde Hingis te hoog, maar een val in het voorjaar hield haar twee maanden uit de roulatie. Iva Majoli profiteerde op het gravel van Roland Garros van een gebrek aan wedstrijdritme bij de ongenaakbare wereldranglijst-aanvoerder. Op de Australian Open (finale tegen Pierce) begon Hingis echter aan een verzameling grandslamtitels die na Wimbledon (Novotna) en de US Open nog tot in lengte van jaren kan worden uitgebreid.

Kinderen maken tegenwoordig de dienst uit in het vrouwentennis en het lijkt slechts een kwestie van tijd voor oudgedienden als Steffi Graf, de geblesseerde winnares van de US Open in 1996, Jana Novotna en Arantxa Sanchez-Vicario schimmen van het verleden zijn geworden. Hingis beschouwt in feite alleen Monica Seles nog als een serieuze bedreiging, maar de import-Amerikaanse kan de spoken in haar hoofd niet verjagen.

Williams riep zich vooralsnog te vroeg uit tot de nieuwe vaandeldrager bij de vrouwen. Haar uitspraak dat ze binnenkort met haar twee jaar jongere zusje Serena zal duelleren om de eerste plaats op de ranking riep meer dan leedvermaak op. Met in totaal 38 onnodige fouten hielp Williams haar gelouterde opponente door een zwakke fase in de tweede set en vader Richard kan toch onmogelijk beweren dat de erfenis van Steffi Graf nu wordt beheerd door een 'witte kalkoen'.

    • Robèrt Misset