Turnster Sjorkina uitblinkster

LAUSANNE, 8 SEPT. Svetlana Sjorkina was bij het wereldkampioenschap turnen in Lausanne de meest succesvolle deelnemer. De 18-jarige Russin won afgelopen week twee gouden en drie zilveren medailles. Na haar wereldtitel in de meerkamp behaalde de langbenige Sjorkina dit weekeinde een zege op de brug.

Met de nieuwe kampioene heeft Rusland weer de beschikking over een turnster die internationaal een dominante rol kan spelen. Haar technische capaciteiten komen vooral tot uitdrukking aan de brug, waarop ze in Atlanta olympisch goud veroverde en op het WK titelverdedigster was. Ook bij het paardspringen onderscheidt Sjorkina zich van haar concurrentes. Door een onfortuinlijke eerste sprong was ze bij dit onderdeel kansloos voor een derde gouden medaille.

Sjorkina mist voorlopig de uitstraling van haar legendarische landgenote Svetlana Boginskaja. Voor het publiek is ze nog geen nieuwe turndiva, maar voor de jury waren haar oefeningen goed genoeg. Sjorkina baarde op de vloer opzien met haar gracieuze bewegingen. Ze kreeg een zelfde beoordeling als de Roemeense Gina Gogean, die de wereldtitel won dankzij een betere oefening in de kwalificatieronde. Gogean had op de evenwichtsbalk ook gewonnen. (ANP)