Supervorm mag niet baten

Wielrenster Leontien van Moorsel is kwaad op de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) en bondscoach Piet Hoekstra. Op basis van de resultaten die de meervoudig wereldkampioene dit seizoen behaalde, rekende ze op een uitnodiging voor de WK tijdrijden dat volgende maand in het Spaanse San Sebastian wordt gehouden. Van Moorsel won dit seizoen de nationale titel tijdrijden en op de baan was ze de snelste op de drie kilometer achtervolging.

U bent teleurgesteld in de KNWU. Heeft dat alleen betrekking op het WK-tijdrijden?

Van Moorsel:“Nee zeker niet. Er spelen meer factoren mee. Eerst werd ik gepasseerd voor het WK-baanwielrennen en ook voor het EK-baanwielrennen, dat voor de deur staat, ontving ik geen uitnodiging. En nu is het weer het WK-tijdrijden. Op het NK reed ik 46 kilometer per uur, zo hard was er nog nooit gereden op een NK. Ik snap niet waar ze mee bezig zijn bij de bond.”

Hoe staat het met de vorm?

“Dat is het 'm nou juist. De vorm is super, ik presteer goed en toch volgt er geen waardering. Bondscoach Hoekstra moet eens wakker worden. Hij moet blij zijn dat er weer eens gepresteerd wordt, want zo goed rijden de Nederlandse dames nou ook weer niet.”

Mocht er nu alsnog een uitnodiging komen, gaat u dan toch naar het WK?

“Absoluut niet. De deur naar het WK-tijdrijden is definitief dicht. Ik kan me nu niet meer maximaal voorbereiden. Als ik wel ga en ik zet geen goede prestatie neer, dan staan ze van de bond gelijk klaar met een oordeel. Zo van: Zie je wel Van Moorsel is opgebrand.”

Komt u ooit nog in aanmerking voor uitzending naar een internationaal kampioenschap? Of geeft u het op?

“Nee juist niet. Als Hoekstra denkt dat ik op deze manier stop met wielrennen, dan heeft hij het mis. Ik put hier zoveel moraal uit. Ik wordt er alleen maar beter van. Deze winter ga ik keihard trainen, om nog zes kilo kwijt te raken. En dan sta ik er volgend jaar bij het WK in Valkenburg absoluut. Dan kunnen ze niet meer om me heen.”