'Ruim 40.000 gewonden door slechte fietspaden'

UTRECHT, 8 SEPT. Het wegdek van de fietspaden in Nederland is in veel steden zo slecht onderhouden dat er ongelukken door ontstaan. Jaarlijks raken er ruim 40.000 fietsers gewond door gaten in de weg, omhoogstekende putdeksels en niet goed aansluitende tegels.

Dat blijkt uit een steekproef die de fietsersbond ENFB heeft laten verrichten naar de gesteldheid van de fietspaden in 42 plaatsen. Volgens de ENFB trekken veel gemeenten onvoldoende geld uit voor het onderhoud. Dat bedraagt vaak slechts enkele guldens per inwoner, terwijl per jaar 270 gulden per inwoner wordt uitgegeven aan aanleg en onderhoud van autowegen, aldus de ENFB.

Eenderde van de gemeenten is zich volgens de fietsersbond ook niet bewust hoe ze de paden goed moet onderhouden. “Nogal wat gemeenten denken dat tegels goedkoper zijn dan asfalt. Die gemeenten doen dan kennelijk niet aan onderhoud, want tegelpaden moet je elk jaar nalopen. Doe je dat niet, dan is de kans op ongevallen groot”, aldus een woordvoerder.

In een brochure schrijft de ENFB hoe gevallen fietsers de gemeenten kunnen aanspreken op schade en hoeveel ze kunnen claimen. Een gescheurde enkelband is “goed” voor 340 gulden, voor een gebroken arm kan men 1.050 gulden claimen en voor een gecompliceerde polsbreuk ruim 1.300 gulden.