Robeco deels uit aandelen

ROTTERDAM, 8 SEPT. De Rotterdamse vermogensbeheerder Robeco is voorzichtiger geworden met beleggingen in aandelen. Het vlaggenschip, het Robeco fonds, verhoogt deze maand het percentage kasgeld in portefeuille naar vijf procent van de beleggingen.

“Wij hebben besloten bij de aandelenbeleggingen om expliciet winst te nemen op beleggingen en voor het eerst sinds januari hebben wij het percentage kasgeld naar vijf procent verhoogd”, zo zegt dr. A. Kemna, die vorige week werd benoemd als groepshoofd aandelenbeleggingen bij het concern, dat bijna 100 miljard gulden onder beheer heeft. Kemna maakt bij Robeco deel uit van het vierhoofdige Investment Policy Committee dat de hoofdlijnen van het beleggingsbeleid van de groep vaststelt.

“De aandelenmarkt is nu in een fase terechtgekomen dat de koersen niet veel veranderen, de markt zit in een trading range. Het is een markt die bij voortduring en dagelijks op tilt dreigt te gaan door een verhoging van de Duitse of de Amerikaanse rente”, aldus Kemna. Zij verwacht zelf dat van een Amerikaanse renteverhoging “op relatief korte termijn meer dreiging uitgaat”.

Om minder kwetsbaar te zijn voor koersdalingen verhoogt Robeco het percentage liquide middelen in de aandelenportefeuilles. Daarnaast verschuift de vermogensbeheerder de aandacht van de grote kwaliteitsaandelen, zoals Coca Cola, Merck en Pfizer, naar minder bekende, maar wel groeigerichte kleinere bedrijven.

“Die grote ondernemingen hebben het fantstisch gedaan op de beurs, maar waarom zou je het dubbele betalen voor Coca Cola als je ook een minder bekend bedrijf met een vergelijkbare groeiverwachting voor de helft van die waardering kunt kopen?”