Rel zuiden China om ingreep tegen zwangerschap

PEKING, 8 SEPT. In het zuiden van China, in de provincie Guangdong, zijn vrijdag tientallen mensen met de plaatselijke politie op de vuist gegaan nadat een vrouw zou zijn overleden aan de gevolgen van een verkeerd aangebracht spiraaltje. Familie van de vrouw zou na haar overlijden de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen het staatsbureau voor familieplanning die opdracht voor de operatie had gegeven.

Een ambtenaar in Changbo, 270 kilometer ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Guangzhou, heeft gisteren ten overstaan van het persbureau Reuter de dood van de vrouw bevestigd. Hij ontkende evenwel dat haar dood het gevolg was van de ingreep. Volgens de ambtenaar had de vrouw een leveraandoening. “Op een of andere manier gelooft iedereen hier dat het te maken heeft met het anti-conceptiemiddel”, aldus de ambtenaar. Hij zei ook dat een politieagent zwaargewond werd toen hij werd geraakt door stenen die werden gegooid door familielieleden van de vrouw. Leden van de gewapende politie zouden zijn ingezet om de uit de hand gelopen protesten te beëindigen.

Volgens de ambtenaar gebeurde het inbrengen van het anti-conceptiemiddel niet onder dwang. Familieleden van de vrouw, die een kind achterlaat, hebben dat weerlegd.

China, met een bevolking van 1,2 miljard mensen, voert sinds het einde van de jaren zeventig een strikte bevolkingspolitiek om de explosieve groei, jaarlijks ter grootte van de Nederlandse bevolking, tegen te gaan. De stedelijke bevolking is gelimiteerd tot één kind per echtpaar. Buitenlandse organisaties hebben de Chinese autoriteiten dikwijls beschuldigd van gedwongen sterilisaties of abortus wanneer sprake is van een tweede zwangerschap. Volgens betrokken instanties in China is echter geen sprake van dwang.

Zeker is echter dat op het platteland, uit het zicht van de centrale overheid, regelmatig misstanden plaatshebben waar het de bevolkingspolitiek betreft. Dikwijls gaat het daarbij om de ouders en niet de plaatselijke autoriteiten. Boeren hebben vier jaar na de geboorte van het eerste kind recht op een tweede kind wanneer het eerste kind een meisje blijkt te zijn. Lukt het de tweede keer ook niet een jongetje te baren, dan gebeurt het niet zelden dat het meisje te vondeling wordt gelegd.