Regeling voor 'witte werkster' definitief

DEN HAAG, 8 SEPT. Het experiment met de zogenoemde witte werkster is volgens minister Melkert (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zo succesvol dat het wordt omgezet in een definitieve regeling. Dit maakte de minister gisteren bekend in het Radio 1-journaal.

Particulieren kunnen zo'n werkster inhuren bij schoonmaakbedrijven. Die krijgen subsidie wanneer deze werkster een langdurig werkloze, een herintredende vrouw of een bijstandsgerechtigde is. De overheid hoopt zo langdurig werklozen aan een baan te helpen en de strijd aan te binden met het wijdverbreide zwartwerken in deze sector. Volgens Melkert bestaat er, vooral bij tweeverdieners, een “enorme behoefte” aan witte werksters. Het schoonmaakbedrijf krijgt 19.000 gulden subsidie per jaar per werknemer. Die subsidie kan oplopen tot 25.000 gulden, als de Melkert-baan gecombineerd wordt met de zogenoemde specifieke afdrachtskorting-regeling. Op grond van die regeling krijgt een werkgever korting op arbeidskosten van personeel dat maximaal 115 procent van het minimumloon verdient. De subsidie voor de korting op de werkgeverslasten wordt volgend jaar verhoogd.

Dankzij overheidssubsidies is een schoonmaakbedrijf in staat 'witte' schoonmakers te leveren voor maximaal 17,50, een prijs die concurreert met die van hun zwartwerkende collega's. De uurprijs van 17,50 ligt boven de gemiddelde prijs op de vrije markt, maar volgens het ministerie van Sociale Zaken is er desondanks veel behoefte aan witte werksters. De particulier heeft geen zorgen meer over de werving en begeleiding van de hulp in huis. Bij ziekte komt automatisch vervanging. Het kabinet gaat ervan uit dat de maatregel, die begin volgend jaar in werking moet treden, geen extra geld kost.