Rebellen beheersen Anjouan

MORONI, 8 SEPT. De gewapende interventie, vorige week, van de regering der Comoren, een archipelstaatje voor de kust van Oost-Afrika, tegen de afscheiding van het eiland Anjouan heeft gewerkt als een boemerang. Bij gevechten tussen het invasieleger en opstandige eilandbewoners hebben, volgens een Frans radiostation, enkele tientallen Comorese soldaten het leven gelaten.

Het legertje van de separatisten, bestaande uit burgers gewapend met Kalasjnikovs en Amerikaanse M16 geweren, gedeserteerde soldaten en Anjouanese gendarmes, is heer en meester op het eiland. Zaterdag gingen enkele honderden Comorezen de straat op in de federale hoofdstad Moroni om het aftreden te eisen van president Mohamed Taki Abdoulkarim, die zij beschuldigden van incompetentie.

Een delegatie van het naburige Comoreneiland Moheli, dat zich eveneens in augustus heeft afgescheiden van de federatie der Comoren, arriveerde dit weekeinde op Anjouan met voedsel en medische hulpgoederen. Het voormalige koloniale moederland Frankrijk heeft laten weten eveneens noodhulp te sturen naar Anjouan, een en ander in overleg met de centrale regering in Moroni, die zaterdag besloot zijn troepen terug te trekken van het rebelse eiland. Het verzoek van president Taki aan Frankrijk om militaire bijstand werd afgewezen. (AFP, Reuter)