Proefstemminng in Bochnia

Foto: BOCHNIA, 8 SEPT. Inwoners van het Poolse stadje Bochnia lopen langs een muur vol verkiezingspamfletten. De Polen gaan op 21 september naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

In twee steden werd gisteren als een soort 'proefstemming' gehouden. Bochnia en Wieruszow gaan beide door voor typische steden, in de zin dat de uitslagen van verkiezingen daar de afgelopen jaren vrijwel gelijk waren aan de uitslagen op nationaal niveau.

De proefverkeizingen hebben evenwel geen uitsluitsel gegeven dat houvast biedt voor de vraag wie over twee weken de verkiezingen gaat winnen. In Bochnia namelijk versloeg de AWS, een door Solidariteit gedomineerde oppositiecoalitie, de regerende sociaal-democratische SLD. In Wieruszow was de uitslag omgekeerd: daar won de SLD met ruimte voorsprong (35,6 tegen 29,4 procent).

In de jongste opiniepeilingen liggen SLD en AWS nek aan nek: volgens dit weekeinde gepubliceerde cijfers kan de SLD rekenen op 22 procent van de stemmen en ASW op 21 procent. Hoezeer de opiniepeilers zich kunnen vergissen bleek in Wieruszow, waar volgens de peilingen de SLD op 29 procent van de stemmen kon rekenen, maar waar ze uiteindelijk meer dan zes procent méér kreeg. (Foto AP)