Pleidooi voor terugtrekking; Netanyahu wil geen publiek debat Libanon

TEL AVIV, 8 SEPT. De Israelische premier, Benjamin Netanyahu, heeft scherpe kritiek uitgeoefend op het felle publieke debat dat is losgebarsten over eenzijdig terugtrekken uit Libanon.

Volgens hem is dit debat “de brandstof van de raketten die Hezbollah op Israel afvuurt”. Netanyahu is niet tegen de discussie zelf, maar die moet dan wel achter de schermen worden gevoerd.

De dood van twaalf mariniers vorige week in Zuid-Libanon, gisteren gevolgd door het sneuvelen van een officier, heeft de beweging voor terugtrekking van het Israelische leger uit het gebied een nieuwe impuls gegeven. Het debat over deze problematiek doorkruist de partijlijnen. Ministers in de regering-Netanyahu trekken één lijn met leden van de in 1996 in de oppositie geworpen Arbeidspartij. Zelfs Ariel Sharon, thans minister van Nationale Infrastructuur en minister van Defensie tijdens de Libanese oorlog, heeft zich omzichtig uitgelaten vóór het terughalen van het Israelische leger uit Zuid-Libanon zonder akkoord met Syrië en/of Libanon.

Michael Eitan, de Likud-minister van Wetenschappen, doet de ronde langs landelijke afdelingen van Likud om deze te winnen voor het opgeven van de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon. Volgens hem moet Israel zich achter een zwaar verdedigde internationale grens met Libanon ingraven om vandaaruit terug te slaan indien de Hezbollah de strijd tegen Israel na terugtrekking zou voortzetten.

De socialistische ex-minister Jossi Beilin is ervan overtuigd dat Hezbollah dat niet zal doen. Hezbollah is volgens hem een politieke organisatie in Libanon, met leden in het Libanese parlement en pure Libanese objectieven waarvan de bevrijding van Zuid-Libanon van de Israelische bezetting er een is. Wegens het Libanese karakter van Hezbollah zal deze organisatie de strijd tegen Israel na de Israelische terugtrekking staken. Beilin verklaarde zich het afgelopen weekeinde bereid een beweging voor terugtrekking uit Libanon te leiden. Een vrouwenprotestbeweging ijvert daar reeds geruime tijd voor.

De ideeën van Beilin lokken vooral kritiek uit van ex-militairen, ook in de Arbeidspartij. Zelfs Jossi Sarid, de leider van de linkse Burgerrechtenpartij, is uitgekomen tegen terugtrekken zonder akkoord met Syrië en Libanon. Shlomo Gazit, ex-hoofd van de militaire inlichtingendienst, is van oordeel dat de veiligheidszone haar nut voor Israel heeft verloren. “We moeten eraan wennen dat een normaal land zich niet meester maakt van gebieden over de grens om zijn burgers te beschermen”, zei hij tegen een Israelische krant.

Gazit en anderen die vóór terugtrekking zijn, zeggen wel dat Israel hard tegen de infrastructuur van Libanon moet terugslaan indien de terreur aanhoudt.

    • Salomon Bouman