Palestijnse politie pakt leden 'harde kern' Hamas op

TEL AVIV, 8 SEPT. De Palestijnse politie heeft sedert gisteren 35 leden van de harde kern van de Palestijnse moslim-fundamentalistische bewegingen Hamas en de Islamitische Jihad gearresteerd. Dit is de eerste aanwijzing dat de Palestijnse leider Yasser Arafat over informatie beschikt dat de jongste drievoudige zelfmoordaanslag in West-Jeruzalem werd uitgevoerd door of met behulp van een Hamas-cel op de Westelijke Jordaan-oever.

Vannacht is een bij deze aanslag ernstig gewonde man in een ziekenhuis in Jeruzalem overleden. Daardoor is het aantal slachtoffers van de aanslag op acht gekomen, de drie daders inbegrepen. Volgens de Israelische pers legt de Israelische politie een verband tussen de zelfmoordaanslagen in Jeruzalem en een Hamas-werkplaats voor het vervaardigen van bommen in Beit-Sahour, nabij Bethlehem. Israel heeft reeds geruime tijd geleden het Palestijnse zelfbestuur een lijst van als terroristen aangeduide Palestijnen voorgelegd. Premier Netanyahu heeft herhaaldelijk de arrestatie van deze Palestijnen door Arafat geëist.

De thans door de Palestijnse politie begonnen arrestatiegolf komt enkele dagen voor de komst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, naar het Midden-Oosten. Daarop vooruitlopend riepen president Hosni Mubarak, koning Hussein en de Palestijnse leider Yasser Arafat Israel gisteren op na een mini-top in Kairo het autonomie-akkoord van Oslo volgens de letter uit te voeren. Deze oproep kwam nadat Netanyahu had besloten de verdere uitvoering van 'Oslo' te bevriezen zolang Arafat de infrastructuur van de Palestijnse terreur in de gebieden die onder zijn controle zijn, niet vernietigt. Volgens Netanyahu is deze Palestijnse nalatigheid een ernstige schending van 'Oslo'. Israelische ministers en Likud-politici hebben het het akkoord van Olso het afgelopen weekeinde dood verklaard. David Levy, de minister van Buitenlandse Zaken, heeft gisteren echter met aftreden gedreigd indien Israel het akkoord van Oslo “begraaft”. Hij waarschuwde voor het ernstige internationale isolement waarin Israel dan komt te verkeren.