Op zoek naar homogedrag in dierenwereld

Afgelopen weekeinde bezocht een groep homoseksuelen het safaripark Beekse Bergen. Een zoektocht naar homogedrag bij dieren.

HILVARENBEEK, 8 SEPT. Een grijze kangoeroe huppelt nerveus in de richting van een aantal soortgenoten. Maar de dieren moeten niets hebben van de kangoeroe met een erectie. Ze maken afwijzende bewegingen. Het Australische dier springt in zijn eentje de andere kant op. “Zielig”, klinkt het in de bus. “Jullie moeten niet denken dat jullie allerlei dieren te zien krijgen die het met elkaar doen”, zegt de gids en chauffeuse van de 'homobus'.

Afgelopen weekeinde konden homoseksuelen in het safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek een speciale tocht langs de dieren maken. Op zoek naar homoseksueel gedrag van dieren. De Stichting Rainbow Fundays organiseert dit jaar op elke eerste zaterdag van de maand homodagen bij verschillende pretparken in Nederland. “We willen gewoon samen af en toe een leuke dag en de Beekse Bergen wilde daaraan meewerken”, zegt organisator Ger Versteeg.

Bij de halteplaats staat zaterdagmorgen een aantal bussen te wachten op de stroom mensen die die dag niet zal komen. Een tiental Nederlandse en buitenlandse journalisten moet het doen met een handjevol homo's. Uiteindelijk komen er het hele weekeinde ongeveer driehonderd homoseksuelen af op het uitje.

Hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant zit samen met zijn vader op de achterbank van de 'themabus'. Op zijn witte blouse heeft hij een zwart strikje gespeld. Uit respect voor Diana. Respect is eigenlijk ook de reden waarom homoseksuelen in het safaripark bijeen gekomen zijn. “De parken moeten er rekening mee gaan houden dat ze zich niet langer alleen kunnen richten op het gezinnetje met twee kinderen”, zegt Krol.

Een gezinnetje dat nietsvermoedend de bus in wil stappen trekt een vies gezicht als het hoort dat dit de 'homosafari' is. Nee, dat moesten ze maar niet doen. Ze lopen naar de andere bus. “Ik vind het heel erg dat dat nog steeds gebeurt”, zegt de moeder van organisator Versteeg die een dagje met haar zoon mee is.

Tegen het middaguur rijdt de 'homobus' het eerste wildrooster over in de richting van het Afrikaanse gedeelte. Een groepje 'vrijgezelle' Grantzebra's staat rustig te eten uit de voederbak. De mannelijke zebra's die het soms tijden zonder vrouwtje moeten stellen, hebben volgens gids Mireille Oonk soms de neiging elkaar te bestijgen. “Ze wrijven zich dan langs elkaar en komen dan ook daadwerkelijk klaar. Ze doen dit om de spermaproduktie op peil te houden.” Alexander Postma en Arthur Feij luisteren en kijken aandachtig. “Leuk om te horen dat dierlijk instinct ook de homoseksualiteit gebruikt”, zegt Postma even later.

“Het is misschien verleidelijk”, zegt Oonk, “maar homoseksueel gedrag van mensen en dieren is niet te vergelijken. Bij dieren is seks gekoppeld aan de voortplanting. Mensen zoeken vaak een partner voor een lange tijd, mede omdat het opvoeden van kinderen lang duurt. Dat is bij dieren anders. Toch blijkt uit onderzoek dat bij meer dan driehonderd diersoorten waaronder zoogdieren, vogels, reptielen, vissen en insecten, wel eens homoseksueel gedrag is waargenomen. “Onnatuurlijk is het niet, maar het heeft wel altijd een reden”, zegt Oonk.

De bus rijdt even later langs een groep mannelijke dwergflamingo's. Ze zijn roze van kleur. Flamingo's in gevangenschap zijn wel eens betrapt op homofiel gedrag. In de Rotterdamse diergaarde Blijdorp vestigden twee mannelijke flamingo's de aandacht op zich toen ze genegenheid voor elkaar toonden. Het stelletje paarde regelmatig waarbij de een dominant was en de ander onderdanig. Uiteindelijk hebben de verzorgers er een ei neergelegd dat de dieren samen hebben uitgebroed. “Maar na een jaar hebben ze toch nog een vrouwtje gekregen. “Dat is zielig”, zegt Alexander. “Ja, absoluut', reageert Arthur.

De dieren die het dichtst bij de mensen staan blijken seks ook voor andere doelen dan de voorplanting te gebruiken. In het gebied waar de apen zitten schrikken de bezoekers wel eens van het ogenschijnlijke onverzadigbare seksuele driften van de apen. Vooral de chimpansees willen zich nog wel eens vergrijpen aan een jongere soortgenoot. Volgens Oonk willen ze daarmee hun status bepalen. Soms krijgen ze er voedsel voor terug.

De bus draait via de sluisdeuren het roofdierengebied in. Twee leeuwen hebben daar de beschikking over vijf vrouwtjes. Als de leeuwinnen ontvankelijk zijn worden ze doorgaans veertig keer per dag besprongen. “Nee, bij leeuwen is nog geen homoseksueel gedrag vastgesteld”, zegt Oonk. Alexander en Arthur hebben vandaag toch wel overeenkomsten met mensen gezien. “Wij gedragen ons ook wel eens als beesten”, zegt Alexander.

    • Koen Greven