Oeuvre Penseel voor Fiep Westendorp

AMSTERDAM, 8 SEPT. Aan Fiep Westendorp is gisteren het Oeuvre Penseel van de Stichting CPNB uitgereikt. Ze kreeg deze eenmalige prijs ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van het 'Gouden Penseel', de jaarlijkse prijs voor het best geïllustreerde Nederlandstalige kinderboek.

Westendorp, die vooral bekend is door haar veertig jaar lange samenwerking met Annie M.G. Schmidt, werd nooit eerder bekroond.

De inmiddels tachtigjarige illustratrice werd door de jury, bestaande uit Truusje Vrooland-Löb, Margreet Ruardi en Pieter van Delden, als 'lievelingstante van heel Nederland' geroemd vanwege haar humor en de kenmerkende manier waarop ze de werkelijkheid 'abstraheert en deformeert'.

“Tekenen”, zei ze in haar dankwoord, “heb ik altijd het fijnste gevonden wat er is”, ondanks de kritiek van haar tekenlerares op de HBS.

De vijftienjarige Westendorp kreeg als reactie op haar houtskooltekening 'de vier jaargetijden' te horen: 'En nou neemt Fiepie een kloek besluit, en veegt de hele rommel uit'.

Westendorp kreeg de prijs, een Gouden Penseel met briljantjes bezet en een oorkonde, uit handen van collega Max Velthuijs. Alle winnaars van de afgelopen vijfentwintig jaar maakten speciaal voor deze gelegenheid een illustratie bij het eerste hoofdstuk van Annie M.G. Schmidts Pluk van de Petteflet.

Vanaf 8 september is deze jubileumuitgave, in de beperkte oplage van 8022 exemplaren, voor ƒ 12,50 in de boekhandel verkrijgbaar.