Mobutu's dood bespaart Parijs meer verlegenheid

RABAT, 8 SEPT. Mobutu Sese Seko, de man die ruim 31 jaar met harde hand regeerde over de Midden-Afrikaanse staat Zaïre (nu Congo), is zondagavond in een Marokkaans ziekenhuis overleden. Hij leed al geruime tijd aan prostaatkanker. Mobutu, die in mei werd verdreven door de troepen van rebellenleider - nu president - Laurent-Désiré Kabila, is 66 jaar geworden.

Het officiële persbureau van Marokko meldde alleen dat de ex-president om half tien 's avonds (plaatselijke tijd) “na een lange ziekte is overleden”. Mobutu blies de laatste adem uit in het Mohamed V ziekenhuis, een militair hospitaal in de Marokkaanse hoofdstad Rabat, waar hij sinds 30 juni werd verpleegd. Het ministerie van Voorlichting van Marokko, het enige land dat bereid was de verdreven dictator na zijn vlucht op te nemen, verklaarde vanmorgen geen officiële reactie te hebben op Mobutu's dood en niet over inlichtingen te beschikken over diens uitvaart.

Volgens diplomaten zal hij waarschijnlijk worden bijgezet op de christelijke begraafplaats van Rabat. Een groot aantal landen, waaronder Frankrijk, dat zijn bewind lang heeft gesteund, weigerde hem na zijn vlucht uit Congo asiel. De staatsradio van Congo meldde de dood van maarschalk Mobutu vanmorgen zonder commentaar. De woordvoerder van de regering-Kabila, Raphaël Genda, zei vanmorgen zich “niet te kunnen voorstellen” dat er officiële bezwaren zouden worden gemaakt tegen een eventuele begrafenis van Mobutu in zijn geboorteplaats Lisala, in het noorden van Congo, dichtbij de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek. Genda beklemtoonde echter dat hij sprak op persoonlijke titel.

In Parijs was vanmorgen nog geen officiële reactie te krijgen op de dood van Mobutu, die tot het einde van zijn dwangbewind door Frankrijk werd beschouwd als behoeder van de stabiliteit in Midden-Afrika. Een officiële woordvoerder die anoniem wil blijven, zei echter dat Mobutu's dood het einde betekende van een “bron van grote verlegenheid” voor de Franse autoriteiten. (AFP, Reuter)