Mir raakt weer buiten controle

MOSKOU, 8 SEPT. Voor de derde keer deze zomer is de boordcomputer van het ruimtestation Mir uitgevallen, waardoor het schip net als de voorgaande keren onbeheerst is gaan tollen. Volgens het persbureau Interfax gaf de computer om half negen vanmorgen Nederlandse tijd de geest.

Hetzelfde probleem deed zich voor in juli, toen een bemanningslid per ongeluk een cruciale kabel lostrok. In augustus viel de computer uit nadat een sterk verouderd modem het begaf. In beide gevallen was het euvel binnen een etmaal verholpen.

Een andere tegenslag is dat de Russisch-Amerikaanse bemanning van de Mir er zaterdag tijdens een zes uur durende ruimtewandeling niet in geslaagd is de gaten te lokaliseren die de Spektr-module bij een botsing eind juni opliep. “Tot onze grote spijt hebben we niets kunnen ontdekken dat lijkt op een lek”, zo verklaarde vluchtleider Vladimir Solovjov na afloop. Zijn naamgenoot Anatoli Solovjov, de 49-jarige commandant van het ruimtestation, heeft samen met de Amerikaanse gastastronaut Michael Foale (40) de buitenkant van de beschadigde Spektr-module minutieus onderzocht. Het is hun wel gelukt om twee zonnepanelen beter op de zon af te stellen, waardoor het ruimtelab weer meer energie kan verwachten als het weer is gestabiliseerd.

Sergej Gromov, woordvoerder van de rakettenfabriek RKK Energija, zegt dat het vrachtschip Progress op 25 juni vijf maal achtereen in aanvaring is gekomen met de Mir: eerst een keer tegen de zonnepanelen, toen twee keer tegen de cilinder van de Spektr-module, en daarna nog twee maal tegen het centrale woongedeelte. Het ongeluk gebeurde volgens hem toen de Mir zich aan de 'achterzijde' van de aarde bevond en geen radioverbindingen had met het grondstation in Koroljov, even buiten Moskou. “Dat maakt het extra moeilijk om de oorzaak te achterhalen”, aldus Gromov.

Een speciale commissie die dat onderzoekt is er nog niet over uit of de toenmalige commandant, Vasili Tsiblijev, fouten heeft gemaakt bij het handmatig koppelen van de twee schepen of niet. Adjunct-directeur Valeri Rjoemin van RKK Energija wilde hem vorige week de schuld in de schoenen schuiven, maar sindsdien hebben andere ruimtevaartfunctionarissen het voor hem opgenomen. Mogelijk heeft de techniek gefaald.

Hoe het ook zij, bij de vluchtleiding bestaat het vermoeden dat de eerste botsing het lek heeft veroorzaakt. Verdacht zijn de plaatsen waar apparatuur, zoals de zonnepanelen en een radiator, op de huls van de Spektr zijn gemonteerd. De ruimtewandelaars waren vooraf gewaarschuwd geen scherpe uitsteeksels aan te raken, uit angst dat ze hun ruimtepakken zouden openhalen, wat fataal kan zijn.

De komende maanden willen de Russen nog minstens vijf ruimtewandelingen uitvoeren in een poging de Spektr, die sinds de averij is afgesloten, te repareren.

    • Frank Westerman