Miljoenen bij jubileum Moskou

MOSKOU, 8 SEPT. Miljoenen Moskovieten en bezoekende Russen hebben de afgelopen dagen in de Russische hoofdstad de festiviteiten bijgewoond ter gelegenheid van de 850ste verjaardag van de stad. Alleen al zaterdag waren drie miljoen mensen bij de diverse festiviteiten aanwezig.

Zaterdagavond woonde een immense menigte een groot laserspektakel bij van de Franse componist Jean-Michel Jarre, op de Monnikenberg bij de universiteit van Moskou. Volgens officiële cijfers kwamen 200.000 mensen op de show af, volgens onofficiële schattingen twee miljoen. Het feest begon met een minuut stilte voor prinses Diana. Een onderdeel van de lasershow was een satellietverbinding met de ruimtevaarders in de Mir. De show eindigde chaotisch wegens het gebrek aan vervoermiddelen om de toeschouwers naar huis te brengen. In het gedrang vielen tweehonderd gewonden, van wie er tachtig (volgens het televisiestation NTV zelfs 140) in een ziekenhuis moesten worden opgenomen.

Tijdens de driedaagse festiviteiten zijn 70.000 politiemensen ingezet voor het bewaren van de orde. Hoe omvangrijk de belangstelling was bleek wel uit een bekendmaking van de metro. De Moskouse ondergrondse vervoerde zaterdag twaalf miljoen mensen, tegen een maximum van negen miljoen op normale dagen. Zaterdag was het Rode Plein het toneel van een reeks voorstellingen van artiesten uit Rusland, maar ook uit andere landen, van Indiase, Afrikaanse en Braziliaanse dansers en zangers tot Chinese dansers met papieren draken en volkskunstenaars uit de vroegere Sovjet-republieken en bands uit het Amerikaanse Midden-Westen. Gisteravond woonden op het Rode Plein tienduizend genodigden een concert van Luciano Pavarotti bij. De festiviteiten werden afgesloten met een bijeenkomst in het Loezjniki-stadion. De populaire popzangeres Alla Poegatsjova zong een ode aan Moskou en vervolgens werd het driedaagse festijn afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow op veertig plaatsen in de stad. (AP, AFP)